Posljednih godina svjedoci smo osvještavanja ljudi o raznim načinima zdrave prehrane te koliko je ona važna za naše zdravlje.
Unatoč brojnim kampanjama, člancima i naglascima struke o tome koliko je bitno ono što hranom unosimo u organizam, podaci govore da smo nacija s velikim postotkom ljudi s povišenom tjelesnom masom, a posebno zabrinjava porast pretilosti.
Uzroci su brojni, a najučestalije opravdanje za nezdrav način prehrane je nedostatak vremena i užurbani način života. Iako se djelomično moramo složiti s tim izlikama, mislimo kako u jednom trenutku svi moramo zastati i posložiti prioritete, a zdrava prehrana je svakako na samom vrhu popisa. Izbor hrane utječe na naše zdravlje, mladolikost, energiju, izgled kože, kose… A tko želi biti boležljiv, malaksao, umornog izgleda?!
Još jedna specifična stvar se veže uz odluke o zdravom življenju – odgađamo za sutra, sljedeći tjedan, proljeće, a pravo vrijeme za krenuti je, pogađate, upravo sada. Oslobodite se svega što vas sputava i krenite s nama u lakoću zdravog življenja uz male savjete, fantastične recepte i puno dobre volje!
Mislite da je ovo dosad napisano samo “mrtvo” slovo na papiru?! Varate se! Danas je naše “sutra”, “proljeće” i “sljedeći tjedan”. Zajedno s vama idemo u avanturu zdravog življenja s kojom ćemo, nadamo se trajno, usvojiti zdrave navike, unijeti nove namirnice u prehranu i isprobati nova jela!
Kako? Sljedeća 4 tjedna donosimo vam recepte koje će za vas osmisliti naša suradnica Tihana Topčić sa bloga Iamtihana (neke sasvim neočekivane, kojima se posebno radujemo!), uz puno zdravih namirnica iz dmBio asortimana, savjete nutricionista i male tajne uspjeha.
Nijedan početak nije lagan, pa ćemo krenuti s jelom koje je prepuno okusa, mirisa i boja, a koje predstavlja zdravu verziju omiljenog burgera.
SOJA BURGER U PECIVU OD BUNDEVE S MAJONEZOM OD SOJE I SENFA S RUKOLOM
Sastojci:
1 pakiranje dmBio soja burgera
500 g hokaido bundeve (pasirane)
1 rajčica
5 listova salate
1 ljubičasti luk
Peciva:
3 šalice glatkog brašna
1,5 žličice suhog kvasca
1 žličica himalajske soli
1/4 šalice dmBio ulja suncokreta
1,5 šalice pirea od bundeve
1 grančica ružmarina
1 režanj češnjaka
100 ml dmBio napitka od soje natur
1 jaje
Majoneza od soje i namaza senf / rukola:
100 ml dmBio napitka od soje natur
1/2 žličice soka od limuna
1 žlica dmBio namaza senf / rukola
125 ml dmBio extra djevičanskog maslinovog ulja
Postupak:
Peciva
Bundevu očistiti od koštica, narezati na manje kockice i staviti u pećnicu na 200 °C cca 20 min (dok ne omekša), ostaviti da se malo ohladi i u blenderu ispasirati.
U zdjeli promiješati suhe sastojke, zajedno sa sitno narezanim češnjakom i ružmarinom. Dodati jaje, pire od bundeve i suncokretovo ulje. Sve dobro razraditi mikserom – nastavkom za tijesto.
Polako dodavati toplo mlijeko, miksati dok se ne dobije glatko tijesto koje se odvaja od rubova. Premazati uljem, prekriti krpom i ostaviti na toplom da se diže sat vremena. Kad se udupla, premijesiti i napraviti 4 kuglice (promjera cca 10 cm). Staviti na pleh, prekriti krpom i ostaviti još 20 min da se dižu. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C cca 25 min.
Majoneza
Pomiješati sve sastojke dok se ne dobije glatka smjesa.
Soja burgere na tavici ispeći s jedne i druge strane cca 4 min.
Slaganje
Peciva prerezati na pola, namazati donju polovicu majonezom, staviti zelenu salatu, soja burger, par kriški rajčice, par kolutova ljubičastog luka, preliti majonezom i poklopiti gornjim dijelom peciva.
Nastavite nas pratiti jer vam u srijedu donosimo vrijedne savjete nutricionista, a za lakšu pripremu zdrave verzije burgera, kliknite na fotografije i zaputite se u najbliži dm!