Počela je sezona jagoda pa je idealno vrijeme za kolače od ovog, mnogima omiljenog voća. Proljetna delicija dobro se slaže i s čokoladom i sa sirom, pa i s ostalim voćem, ali nećete vjerovati kako se dobro slaže s pomalo dosadnim zobenim pahuljicama. Zobene pahuljice svi povezujemo uz zdrave doručke i kašice, koje same za sebe, i nemaju spektakularan okus. No, kada ih obogatimo dodacima popt orašastih plodova, voća i zaslađivača dobijemo rapsodiju okusa, a osobito su nam drage ako ih kamufliramo u obliku slasnog, a zdravog deserta.
Jagode u kombinaciji sa zobenim pahuljicama čine savršen odabir za lagani desert, a ove kocke za koje vam donosimo recept mogu biti i zdrav doručak i užina. Zobene pahuljice sve su češće na meniju onih koji teže zdravoj prehrani. Obiluju vlaknima, kompleksnim ugljikohidratima i proteinima. Stoga, kad se spoje s prezdravim i nekaloričnim jagodama i malo javorovog sirupa i brezinog šećera, dobivate zdravi desert koji možete jesti bez straha od debljanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Zobene kocke s jagodama
Sastojci:
- 1 i pol šalica zobenog brašna
- 1 šalica zobenih pahuljica
- Pola šalice brezinog šećera
- Pola žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- pola žličice vanilije (ekstrakt ili prah)
- 8 žlica kokosovog ulja (sobne temperature)
- 2 šalice svježih jagoda
- 3 žlice javorovog sirupa
- 1 žlica brašna od tapioke (škrob)
- 1 žlica soka od limuna
Postupak pripreme:
Upaliti pećnicu na 175 stupnjeva. U multipraktiku kratko izmiksati brašno, pahuljice, šećer, prašak za pecivo, sol i vaniliju. Ostaviti manje komadiće zobenih pahuljica. Dodati postepeno kokosovo ulje i miksati uz stanke za dodavanje ulja. Smjesa će biti pomalo suha, ali na dodir će se povezivati.
Kalup za pečenje obložiti papirom za pečenje i/ili nauljiti. Ostaviti pola šalice smjese za kasnije (posipati odozgo), a ostatak prebaciti u kalup i utisnuti smjesu ravnomjerno. Staviti peći u zagrijanu pećnicu 20 minuta. Za to vrijeme pripremiti jagode.
U posudu za kuhanje staviti narezane jagode, sirup, škrob i limunov sok. Pomiješati i pustiti da se na laganoj vatri kuha. Kada su jagode omekšale, a tekućina se pomalo zgusnula, zagasiti vatru. Preliti u kalup, posipati ostatkom smjese od podloge i staviti peći još 35 minuta.
Pustiti da se skroz ohladi prije rezanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.