• Jolie
  • Gastro

Tjestenina od tikvica s pestom i tofuom

Food blogerica Gladuša s nama će dijeliti ukusne i zdrave recepte koji će oduševiti sve kojima je zdrava hrana svakodnevnica, ali i sve one koji tek upuštaju u kuhinjske avanture. Gladušu pratite na blogu, Instagramu i Facebooku.

Pisala sam već koliki sam ljubitelj tikvica i kako prve proljetne dane jedva dočekam na tržnicama. Kada je vrijeme namirnica koje volim, zaista nemam granica – uzimam vrećicu i nekontrolirano je punim do vrha!

Čekajte samo da se dokopam prvih lubenica. 🙂

Otkad sam otkrila da mogu napraviti rezance od tikvica, to jelo je postalo moja opsesija. Probala sam ih jesti s bolognese umakom, sa škampima, sa šalšom i na mnoge druge načine. Niti jedan put nisam poželjela skuhati tjesteninu. Ako obožavate tjesteninu, ali odlučili ste je izbaciti kako biste izgubili kilograme, ovo je super razlog da kupite spiralizator za povrće.

Rezance od tikvica ne kuhate kao običnu tjesteninu, već ih pripremate kao što biste inače pripremali tikvice, kada ne bi bile u ovom obliku. Dovoljno ih je lagano prepržiti na maslinovom ulju ili vrlo kratko skuhati na pari. Vrijeme kuhanja je zaista kratko, a umak možete izabrati po želji.

Sastojci:

  • 3 tikvice
  • 230g tofua (obični ili dimljeni)
  • 1,5 žlica brašna od slanutka
  • pola šalice bademovog mlijeka (možete dodati i više, ovisno koliko gust umak želite)
  • pesto od bosiljka
  • sok od pola manjeg limuna

Pesto od bosiljka:

  • šalica svježeg bosiljka
  • 2 manja režnja češnjaka
  • pola šalice sira pecorino (može i parmezan)
  • šaka oraha (u originalu su pinjoli)
  • maslinovo ulje
  • sol

Postupak:

Uz pomoć spiralizatora napravite rezance od tikvica. Odložite ih sa strane dok pripremate pesto od bosiljka (ukoliko nemate vremena napraviti svježi, možete u trgovini kupiti i gotovi).

Pesto od bosiljka sam napravila u mužaru, a znam da ga neki pripremaju i u sjeckalicama. Ako ćete ga praviti u mužaru, prvo češnjak i sol zdrobite u pastu pa postupno dodavajte listove bosiljka i čim bolje ih razmrvite po stijenkama mužara. Dodajte sir i orahe, a na kraju i maslinovo ulje kako bi što lakše izradili pesto. Što ste uporniji, to će pesto biti kompaktniji. Dok ne bude spreman za uporabu, prekrijte ga folijom i stavite u frižider kako ne bi oksidirao. Bilo bi dobro da foliju utisnete skroz na sam umak, tako da ga dodiruje.

Na tavi na malo ulja popržite tofu dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Prebacite na tanjur i odložite sa strane. Umjesto tofua možete popržiti i komadiće piletine. Nakon toga, na tavu stavite brašno, dolijte bademovo mlijeko i brzo miješajte kako se ne bi stvorile grudice. Potom ubacite pesto, a zatim i rezance. Kuhajte dok rezanci malo omekšaju, ali nemojte pretjerati kako se ne bi raspali.

Posolite i popaprite. Imajte na umu da ste i sam pesto posolili tako da vam jelo ne bi ispalo preslano. Na kraju ubacite komadiće tofua i poškropite sa sokom od limuna.

Gastro Green healthy Tjestenina od tikvica s pestom i tofuom

povezano

Trending

Ubijate kaktuse? Ne brinite, pronašli smo biljku koja...

Kaktusi redovito glase za biljke koje je lako održavati pa su čest izbor svih koji žele zelenilo u svom okružju, a možda nemaju "zeleni...

Elegantne košulje i bluze za dnevne i večernje...

Košulje i bluze su zahvaljujući svojim atraktivnim siluetama i bojama postale jedan od ključnih komada u odjevnim kombinacijama tijekom cijele godine. Rado ih nosimo...

Što napraviti kada spolni odnos boli, a niste...

Neugodan osjećaj boli može biti tako nepodnošljiv da onemogućuje seksualni odnos ili čak dugotrajno sjedenje. Simptomi mogu potrajati mjesecima ili godinama, ali isto tako mogu i spontano...

3 proizvoda koja su neophodna za sve one...

Glossy, satin i kremaste verzije ruža ustupile su svoje mjesto mat ruževima koji su primat stekli prvenstveno zahvaljujući dugotrajnosti, ali i uzlaznoj putanji ubrizgavanja...

Kit Kat je zamijenio plastični omot s origami...

U siječnju ove godine Nestlé je objavio plan za prebacivanje na ambalažu koja se u cijelosti može reciklirati i to do 2025. godine, a...

Sa smijehom u sedmu sezonu Ženske priče

Komičarka i spisateljica Marijana Perinić na prvoj ovosezonskoj Ženskoj priči ugostit će prave znalce na temu "Smijeh je lijek" Željka Pervana, Arijanu Čulinu i...

Facebook

75,543ObožavateljiLajkaj

instagram

31,7k Sljedbenici
Slijedi

pročitajte

jolie preporuke