Medenjaci, tradicionalni suhi keksi od meda, naranče i začina jedna su nam od prvih asocijacija na Božić. Tradicionalni recepti za medenjake brižno se čuvaju te se prenose s generacije na generaciju, no većinom su puni šećera i vrlo kalorični.
Kako biste ove zime mogli u njima uživati što više i što češće, donosimo vam recept za zdraviju verziju medenjaka sa samo četiri osnovna sastojka. Ovako pripremljeni medenjaci ne sadrže brašno i nisu puni rafiniranih šećera. Po želji ovom basic receptu možete dodati još i naribanu koricu naranče, cimet ili neki drugi začin po želji. Ukrasite ih glazurom od šećera i uživajte u svakom zalogaju!
Sastojci:
- 400 grama sitnih zobenih pahuljica
- 200 grama meda
- 200 grama kokosovog ulja
- 50 grama sušenih brusnica ili sličnog sušenog voća
Postupak pripreme:
Kokosovo ulje i med zagrijte i dobro miješajte dok se ne otopi u jednoličnu smjesu. Rastopljenoj i ljepljivoj smjesi dodajte zobene pahuljice i brusnice pa sve dobro izmiješajte. Smjesu izlijte na pleh, odnosno na papir za pečenje, i pecite 15-20 minuta na 180 stupnjeva. Kada smjesa poprimi laganu smeđu boju, izvadite ju, ohladite i narežite na kocke ili ju kalupima izrežite u oblik keksa kakav želite.