Ljubitelji ste ledenog vjetra u svim kombinacijama voća? Onda je krajnje vrijeme da se bacite na posao i krenete s pripremom zdravije verzije ovog deserta s voćem kojeg sami izaberete. Bez grižnje savjesti, bez hrpe kalorija! Cijela količina kolača za kojeg vam recept donosimo u nastavku ima ukupno 2141 kcal, a može se podijeliti čak na 10 ili 12 komada pa si užitak jedne kriške možete dopustiti čak i ako pazite na prehranu.
Kremasti slojevi kreme, slatko svježe voće i ukusan biskvit čine ovaj desert omiljenim na svakom stolu ili obiteljskom okupljanju, a s obzirom na to da su na tržnice došle prve svježe jagode i borovnice, odlična je prilika da ih iskoristite za proljetnu verziju ovog kolača.
Zdravija verzija ledenog vjetra
Sastojci:
- 140 g zobenih mekinja
- 50 g pšeničnih mekinja
- 1 prašak za pecivo
- 30 g proteina sirutke s okusom vanilije
- 3 jaja
- 350 ml malomasnog mlijeka
- 8 g rastopljenog kokosovog ulja
- Stevija
- 550 ml malomasnog mlijeka
- 80 g gustina
- 1 štapić vanilije
- 150 g grčkog jogurta (samo za gornju kremu)
- Voće po izboru
Postupak pripreme:
- Mekinje, prašak za pecivo, protein, jaja, mlijeko, kokosovo ulje i steviju dobro izmiješati i pustiti da stoje 15 minuta. Upaliti pećnicu na 180°C da se zagrije.
- Dok smjesa stoji, skuhati kremu: 500 ml mlijeka sa stevijom grijati na laganoj vatri.
- U odvojenoj posudi pomiješati vaniliju, gustin i 50 ml mlijeka koja se ulije u dobro zagrijano (ne smije prokuhati) mlijeko. Miješati na laganoj vatri dok se ne dobije gusta krema. Ugasiti vatru i pustiti da se hladi, dobro je svako toliko promiješati da se ne stvara korica na površini.
- Nakon što smjesa za biskvit odstoji, treba ju podijeliti na dva dijela i staviti peći oko 45 min. Znat ćete da je biskvit pečen kada ga probodete čačkalicom, a ona ostane potpuno suha. Izvaditi biskvite iz pećnice i pustiti da se hlade. Brže će se ohladiti ako ih izvadite i iz posuda na stol pa laganim pokretima odlijepite masni papir. Na nekoliko mjesta probodite biskvit vilicom.
- Jedan ohlađeni biskvit staviti u posudu i premazati s 2/3 kreme od vanilije. Krema je gusta pa je treba strpljivo razmazivati. Na kremu se slaže sloj tanko narezanih listića kiwija, što gušće da ne bude rupa. Potom treba staviti drugi biskvit. Slijedi opet krema, s time da se u preostalu kremu dodaje 150 g grčkog jogurta i još malo stevije te se dobro promiješa; ta gornja krema više nalikuje na šlag. Ukrasiti kolač tanko narezanom bananom ili voćem po želji.
- Kolač bi trebao preko noći stajati u hladnjaku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.