Prvi video uradak s receptom jednog od svojih omiljenih jela snimio je Marin Rendić, a od tada do danas snimljeno je preko 100 video recepata, objavljenih na najpopularnijim digitalnim platformama poput Facebooka, Instagrama i YouTube-a, gdje ih svakodnevno prati više od 123 tisuće ljudi… Ne čude, stoga, milijunski pregledi istih.
Upravo te respektabilne brojke dokazuju kako su chefovi virtualno dobrodošli u mnoge domove, kako bi mnoge naučili kuhati neka nova jela, ali i usavršili neka stara jela.
No, točno devet mjeseci od pokretanja inicijative, 29. prosinca prošle godine, više od toga da ”uđu” u domove drugih, chefovima je bilo bitnije pomoći onima koji su svoje domove – izgubili. Istoga dana kada su se vidjeli razmjeri potresa koji je pogodio Petrinju, Sisak i okolicu, chefovi su bez razmišljanja krenuli u pomoć te naredna dva tjedna kuhali za sve one kojima je svakodnevno bio potreban topli obrok… A takvih je bilo tisuće. Donacije su, također osobnim angažmanom, skupili preko privatnih i poslovnih kontakata, zahvaljujući ugledu koji su godinama gradili. Potaknuti njihovom (samo)inicijativom, ubrzo su im se pridružili deseci kuhara i volontera iz cijele Hrvatske.
Nakon toga, shvatili su da su uz pomoć volontera imali snagu i energiju kakvu sami nikad ne bi imali. Shvatili su, također, da i njihovu ”snagu” netko negdje treba. Upravo zato, kako bi se odužili za svu pomoć i barem jednom chefu dali priliku da od njih uči, na način da prenesu na nekoga znanje i iskustvo koje su marljivim radom sakupljali godinama, odlučili su stipendirati jednog chefa ili cheficu.
Prijavom na chefkuhadoma@gmail.com (uz napomenu ”za CKH stipendiju”), potencijalni chef ili chefica ima priliku ući u uži krug kandidata koje će chefovi osobno intervjuirati, nakon čega će odabrati jednu ili jednog, kojeg će usavršavati u najmanje tri vrhunska restorana: u Bistro Apetit by Marin Rendić, u kornatskoj Konobi Opat kod chefa Ante Božikova i kod chefa Matije Bregeša u zagrebačkom Baltazaru.
U svakom od restorana chef stipendist će provesti po oko tri mjeseca, a ukupno trajanje stipendije i usavršavanja će trajati jednu godinu. Po isteku stipendije, chef ima pravo birati u kojem od ponuđenih restorana bi najviše volio/la ostati raditi, a tijekom stipendije, restorani jamče honorar u visini minimalne plaće.