Unatoč koroni i brojnim izazovima s kojima su se susreli ugostitelji u posljednjih godinu i pol, Zagreb svako malo postane bogatiji za još jedno odlično gastro mjesto. Ovog puta predstavljamo vam Broom 44, novo ‘it’ mjesto smješteno u samom srcu grada, na slavnoj tržnici Dolac. Ovaj novi maleni bistro sjajno je mjesto za sve kavoljupce, ali i one željne kvalitetne veganske hrane. Naime, Broom 44 poseban je po svojoj selekciji kava iz cijelog svijeta, ali i po domaćim jelima temeljenima na isključivo prirodnim, biljnim namirnicama.
S obzirom na to da smo već ovog vikenda otišli provjeriti „situaciju“ i ponudu Brooma, možemo samo reći kako nam se definitivno čini kako će ovo biti novo hit mjesto u gradu. Ujutro se tražio stol više, a sa svih lica posjetitelja se čitalo zadovoljstvo ukusnim zalogajima i napitcima. Inače, iza cijelog koncepta stoji barista Vedran Peurač, s kojim je u projekt kao investitor ušao Igor Gudac, kojeg pamtimo po bistrou Duck iz Tesline. Zajedno su udružili snage, pronašli prostor na atraktivnoj lokaciji te ga preobrazili.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Od neuglednog, zapuštenog lokala Broom 44 je postao oličenje stylish skandinavske estetike – bijeli zidovi, minimalizam i detalji poput zelenog bilja i polica s knjigama oduševljavaju na prvi pogled. Prostor je topao, čist i privlačan te ga je lako zamijetiti. Sve u svemu, točno je ono što je poznatoj tržnici trebalo!
Broj 44 koji stoji u nazivu označava koliko će vam stepenica trebati da se popnete do Dolca, a Broom (eng. metla) je posveta Mariji Jurić Zagorki, koja je živjela u stanu iznad lokala, odnosno njezinoj Gričkoj vještici. Ako ste zainteresirani za ponudu pića, dobro je znati da u Broomu možete pronaći razne vrste Prolog kava (koje će se moći kupiti i u pakiranjima za kod kuće), craft pive, razne cijeđene sokove i smoothie, čajeve iz Harrise i koktele.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Što se tiče hrane, ona u potpunosti prati sve popularniji plant based koncept. Chef kuhinje Luka Oblizalo zaslužan je za vegetarijanski meni, a Iva Savić s bloga Culinary Postcards za onaj veganski. U ponudi imaju doručak i ručak, namirnice koje koriste prate sezonu, a Dolac svako jutro koriste kao polazišnu točku – što je i vrlo logično, s obzirom da im je doslovno „pred nosom“ najbolje što naša najpoznatija tržnica može ponuditi.
Zanimljivo je i kako se u konceptu slaganja jelovnika mislilo i na ljude koji imaju intoleranciju na gluten pa se mogu naručiti i jela koja ga ne sadrže. Tu su i domaći kolači, kao i zobene kaše, voćni bowlovi, sendviči i omleti. Savršeno za subotnji doručak ili brunch nakon kupovine namirnica na Dolcu, zar ne?
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.