Zagrebački bistro Beštija u ponudi ima novi, ljetni meni. U Masarykovoj 11/1 svi hedonisti i oni koji će to tek postati, mogu probati četiri nova predjela, sedam novih glavnih jela i dva nova deserta, koji su odraz kreativnog rada dva chefa, Matea Davidovića i Antonija Borasa. Jela Beštije, koja je po treći put dobila priznanje Michelin Bib Gourmanda, bazirana su na svježim, sezonskim namirnicama, a okusi su savršeno balansirani, prpošni i ljetni.
Predjela
Nije slučajno da Beštija svaki novi meni započinje predstavljanjem svojeg kultnog jela – tatarskog bifteka. U ovoj ljetnoj izvedbi on dolazi s dodatkom džema od chillija, koji mu daje dašak slatkoće. Servira se na kruhu s rikulom i pecorinom, koji svojim okusom zaokružuju ovu pikantnu priču. Druga novost među predjelima je grilana potrbušina grdobine s krastavcima i XO-om od pršuta. Ovdje vrlo zanimljiv touch predjelu daje XO, odnosno u Beštijna verzija kineskog umaka baziranog na pršutu, chilliju, češnjaku i viskiju.
Treća novo predjelo su šarene tikvice s halumijem, pistacijom i mentom, zaokružene emulzijom od maslinovog ulja s sokom od limuna, senfom i puno svježeg bilja. Na ljetnom meniju među predjelima svoje su mjesto našle i dagnje, koje na tanjure dolaze s home made maslacem od ljetnog bilja i kiselim kruhom. I zadnja novost među predjelima je focaccia s cherry rajčicama, ružmarinom i maslinovim uljem.
Glavna jela
Novost među glavnim jelima ljetnog menija je slavonska crna svinja sa školjkama (trenutno vongolama) kuhanih u temeljcu od pilećih krilaca, a sve začinjeno s limunskom travom i bosiljkom. Riječ je o Beštijinoj izvedenici portugalskog jela carne de porco à alentejana. Na novom meniju svoje mjesto našla je, naravno, i tjestenina. Riječ je o ručno rađenim tonnarellima, s hobotnicom, buttargom i pangrattatom (hrskavim, pečenim krušnim mrvicama) od limuna.
Veliki hit na ljetnom meniju je rižoto, kojeg bistro ovog puta kombinira s ndujom, paprikama, koje su ljeti u peeku sezone, i kashmiri chilijem. Novo jelo među glavnim jelima je i skuša s grilanim tikvicama, blanširanim mahunama, umakom od ribljih kostiju i krasuljicom. Izbor je pao na skušu, jer je zdrava, pristupačna i dostupna. Vegetarijansko jelo je prvo blanširana, zatim na grillu dorađena cvjetača, s cus cusom od cvjetače, i narom. I za kraj, na meniju je ostao većini omiljen fillet mignon, no više se ne služi s krumpirima. Na novom meniju on na tanjure gostiju dolazi s remuladom od celera i tartufa, jusom i ogrozdom.
Prilozi
Ljetni meni u svojoj ponudi ima četiri priloga. Prvi je klasična ljetna salata od sezonskog povrća, začinjena domaćim vinaigretteom od grožđa. Tu je još i jedan poznati ljetni klasik; krastavci s creme fraicheom i koprom, koji se savršeno sljubljuju s bilo kojim jelom s menija. Novi prilog na meniju je grilana brokula s humusom. A tu se našao prženi batat s kardamonom i labnehom (kremasti, pikantni jogurt od sira).
Slatko
Prva novost među desertima je šerbet od bobičastog voća i hibiskusa s panna cottom od mascarponea. Šerbet, u orginalu turski desrt, je nešto između sladoleda i sorbeta, Beštija ga radi sa sirupom od hibiskusa, koji ide preko panna cotte. Drugi desert pak, odiše francuskih šarmom. Riječ je o clafoutisu od trešanja, s bijelom čokoladom. Služi se mlak ili topao, a u kombinaciji s bijelom čokoladom, koja ‘prenoći’ u frižideru i tuče se do srednje mekanog šlaga, postaje apsolutno neodoljiv.