Masterchef ekipa stiže na dubrovački Bavarin – i otkrili su nam prefine recepte koje možete rekreirati!

Tea Mamut, Ivan Temšić, Robert Predrag Žmire i Gorana Milaković otkrili recepte za koje se gosti diljem Hrvatske doslovno otimaju!

Ususret prvom dubrovačkom street food festivalu Bavarin koji će se održati sljedećeg tjedna, od 13. do 16. listopada u Lazaretima, vrijeme je da omastimo brk i zasladimo se delicijama koje potpisuje ekipa vrsnih gastro profesionalaca! Ulovili smo ih taman u pakiranju namirnica za  krajnji jug Lijepe Naše, pa i ne čudi da su ovi veliki majstori vrlo rado podijelili svoje „male tajne“ iz „kužine“! Nije nikakva tajna da nakon uspješnog trogirskog street food festivala Babarol kojeg je posjetilo preko 10 tisuća ljudi, u Dubrovnik na Bavarin stiže jednako izvanredna ekipa vođena fenomenalnom gastronomskom ponudom! Samo najbolje od Zagreba, Splita, Zadra, Bjelovara, Trogira i Dubrovnika pokazatelj je da Dubrovkinje, Dubrovčane i sve one koji se tih dana zateknu u blizini Lazareta očekuje nevjerojatna rapsodija okusa kao da putuju diljem Hrvatske.

No, prije samog dolaska u po mnogima najljepši grad na svijetu – ova gastro ekipa nam je otkrila čemu se najviše vesele uoči dolaska u Lazarete i kakve ih uspomene vežu uz Dubrovnik! Led je probio iskusni trogirski ugostitelj Robert Predrag Žmire!

Robert Predrag Žmire

„Uspomena na Dubrovnik je možda bizarna, ali istinita jer sam ga prvi puta posjetio s bivšom ženom, haha! Zašto baš to spominjem jer Dubrovnik je tada za mene bio grad kakvog bih i danas htio doživjeti. Bez prevelike gužve, s domaćom ekipom, s dobrom mjuzom u Trubaduru i s duhom grada kakav Dubrovnik je! Spavati u „prašnjavom“ apartmanu u zidinama Starog grada, gdje ti se susid javlja kad proviriš glavom kroz prozor…ma predivno!” istaknuo je simpatični Žmire koji na Bavarinu jedva čeka predstaviti svoj janjeći ragu za prste polizat’ za koji ćete recept pronaći u nastavku teksta! Jednako uzbuđena uoči dolaska u Dubrovnik je i slastičarka Tea Mamut koja je u ovom gradu provela i dio profesionalne karijere.

Tea Mamut

„Prva pomisao na Dubrovnik je sezona 2011. koju sam odradila u tadašnjem Gil’s-u što je današnji 360. Ludilo ekipa, lokacija i divno iskustvo! Veselim se što nam Bavarin dolazi u Dubrovnik jer su većinom street food festivali u Splitu i Zagrebu i ovo je baš osvježavajuća promjena u najčarobnijem gradu u Hrvatskoj. Sretna sam što ću moći publici u Dubrovniku približiti svoju priču i selektirane proizvode koje vrijedno pripremam sa svojom Oš kolač ekipom. Ako me pitate što moraju probati na Bavarinu, moj odgovor je sve, haha! No, svakako bih preporučila Deboto Jaffu, kombinaciju naranče i čokolade u najsočnijem biskvitu i čokoladnim ganache-om.” nadodaje simpatična Tea koja je ovoga puta s nama odlučila podijeliti recept za super sočni čokoladni kolač s rogačem i narančom od kojeg nam već i pri samom čitanju sastojaka rastu zazubice!

Gorana „Goge“ Milaković

U slatkom raspoloženju je i Gorana „Goge“ Milaković koja nam je otkrila recept za pupaste palačinke, no prije toga doznali smo što nam sve priprema za Bavarin na kojem će udružiti snage s kolegom Ivanom Temšićem, pobjednikom prošlogodišnjeg Masterchefa koji je Dubrovnik posjetio u djetinjstvu stoga ima dosta toga za nadoknaditi. Njihov kutak zvat će se Foodra, a osvojit će vas daškom tradicije na moderan način pa tako ne propustite Ivanove šporke makarune i dubrovačku manestru, kao i Gogine Miss B rolice – aromatiziranu trganu piletinu u korama i Pupu – plećku u tamnom umaku u sendvič verziji. Nemojte reći da vam nismo rekli!

Ivan Temšić

Zadarske boje na Bavarinu branit će vesela ekipa Picnic Mingle&Fun koja po svom dobrom starom običaju stiže u srebrnoj zvijeri na kotačima s jednako neodoljivim menu-om čiji je nedvojbeno kralj Blackie, hamburger koji je pokorio gotovo sve street food festivale diljem Lijepe naše radi kojeg već sada nabavljaju i nove police jer mjesta za nagrade sve je manje!

Da su gušti mogući i bez trunke mesa, dokazao nam je Beg’s Plant Based Butchery and Deli koji privlači i izgledom hrane i ponudom pa tako već sada očekujemo gdje će se posjetitelji Bavarina najviše iznenaditi! Begove delicije nisu samo kao stvorene za vegane i vegetarijance već i za sve one koji biljnu prehranu smatraju izuzetno dosadnom jer baš takvi će se razuvjeriti prvim ugrizom tacosa ili meatballsa i samim time teorija će im  pasti u vodu!  A na 30 u hladu definitivno je naviknuo „domaći“ dečko Oli sa svojim Food Factoryem koji će na Bavarinu predstaviti najbolje što Dubrovnik nudi proširivši svoju ponudu tzv. svjetskim sendvičima.

Ulaz na Bavarin je podsjetimo besplatan, a za isti vam ne treba ni putovnica, iako garantiramo da će te ovo gastro putovanje pamtiti još dugo!

S guštom pozivam sve Dubrovčanke i Dubrovčane da zajedno napravimo pravi dernek s puno smijeha, radosti uz dobru glazbu, spizu i nadasve uz puno ljubavi! – zaključio je dežurni pozitivac reprezentacije Bavarina – Žmire!

Recepti koje je za vas otkrila ekipa Bavarina

JESENSKA PATKA by IVAN TEMŠIĆ

SASTOJCI:

  • Pola butternut tikve
  • Jedna pačja prsa
  • Nekoliko listova kelja
  • Češnjak
  • Sol, papar
  • Bijelo vino
  • timijan

POSTUPAK:

Pačja prsa sa strane mesa začinimo sa soli i malo šećera i papra, dok stranu kože zarežemo u dijamantnom uzorku kako bi se prilikom pečenja masnoća lakše reducirala.

Butternut tikvu prepolovimo, očistimo od sjemenki, također zarežemo, začinimo po želji te pečemo u pećnici na 180°C narednih 45 minuta.

U isto vrijeme prethodno ispran kelj, na istoj temperaturi, par minuta „zahrskavimo“ uz dodatak malo ulja i soli.

Patku na strani kože stavimo na hladnu tavu, postepeno podižući temperaturu, mičemo višak masnoće koji ćemo inkorporirati u kremu od tikve prilikom miksanja iste.

Ostatak eventualnih kosti zapeći na tavi s malo češnjaka, začinskog bilja, deglazirati bijelim vinom te povezati maslacem za umak.

 

KOLAČ OD BADEMA I ROGAČA BY TEA MAMUT

(za promjer 26cm)

SASTOJCI:

  • 200g  55% čokolade
  • 225g maslaca
  • korica jedne naranče
  • 2g soli
  • 10g kakaa
  • 75g tostirani, mljevenih badema
  • 75g mljevenog rogača
  • 6 jaja
  • 150g šećera

POSTUPAK:

– Otopiti čokoladu, maslac, koricu naranče i sol na pari

– U zasebnoj zdjeli prosijati kakao, dodati rogač i bademe

– U otopljenu čokoladu i maslac (paziti da nije prevruće!) dodati žumanjke

– Umiksati šećer sa bjelanjcima

– U čokoladu dodat suhe sastojke i umiješat snijeg

– Peći cca pola sata na 180C ili dok čačkalica ne izađe suha (možda će ostati koja mrvica jer je kolač bez brašna i poprilično vlažan).

PUPASTE PALAČINKE by GORANA MILAKOVIĆ

SASTOJCI:

  • 4 šalice glatkog brašna
  • 3 žlice šećera u prahu
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 burbon vanilija
  • 2 šećer vanilije
  • pinku soli
  • 3 šalice mlijeka
  • pinku ruma
  • sok jednog limuna
  • sok jedne naranče

POSTUPAK

  • Pripremiti 4 jaja, odvojiti žumanjak i bjelanjak
  • Bjelanjak posebno miksati
  • Otopiti 150 g maslaca
  • Sve ručno pomiješati i dodati bjelanjak na kraju.

JANJEĆI RAGU S PROŠEKOM, SUHIM SMOKVAMA I NJOKIMA by ROBERT PREDRAG ŽMIRE

Za 6 osoba

SASTOJCI

  • Janjeći but 1kom (+/- 1,2 kg čistog mesa)
  • Korijen peršina 100gr
  • Korijen celera 100gr
  • Mrkva 100gr
  • Kapula 100gr
  • Suhe smokve 150gr
  • Timijan 3 grančice
  • Ružmarin 3 grančice
  • Češnjak 4 režnja
  • Prošek 0,5 lit
  • Maslinovo ulje 0,2 lit
  • Konšerva 1 žličica
  • Crvena dimljena paprika 1 žličica
  • Njoki 600gr
  • Sol, papar po želji

POSTUPAK:

Janjeći but otkostiti i meso narezati na fine kockice.

Korjenasto povrće oprati ,oguliti i narezati na fine kocke.

Suhu smokvu fino nasjeckati.

Kost od buta sa ostacima povrća staviti u lonac za temeljac s kojim će te podlijevati ragu.

U veliki lonac ulijete maslinovo ulje i zagrijete potom dodate sve korjenasto povrće, češnjak i začinsko bilje te dinstate nekih 20 min.

Dodate kockice mesa i nakon 15 min dinstanja dodate suhe smokve,konšervu i dimljenu crvenu papriku dobro ukuhati.

Podlijevati s prošekom i kuhati dok alkohol ne ispari, potom dolijevati temeljac i kuhati narednih pet sati.

Kad se meso janjetine počne raspadati začiniti po želji i kuhati još desetak min.

Njoke skuhati u slanoj vodi, dodati u ragu i sjediniti.

Dobar tek!

GastroJolie apetiteMasterchef ekipa stiže na dubrovački Bavarin - i otkrili su nam prefine...

U četiri koraka do blistave kože uz nenametljiv make up za svaki dan

Ispravi, ujednači, poboljšaj i iznad svega zabavi se! Filozofija je to linije Avène Couvrance, visoko podnošljive medicinske korektivne šminke specijalizirane za korekciju svih vrsta...

Facebook

100,860FanovaLajkaj