Oduševila su nas vrhunska vina obitelji Anđelini iz samog srca Istre

Vinarija Anđelini vertikalom malvazije obilježila 25 godina rada

Vinogradi obitelji Anđelini smješteni u samom srcu Istre, nedaleko Pazinu, mjesto su gdje se od pamtivijeka stvaraju vrhunska vina, a tu tradiciju njeguju i obitelji Velan i Anđelini. U srijedu 20. travnja u zagrebačkom restoranu Matrix održano je kušanje i predstavljanje vina Anđelini povodom 25 godina rada vinarije.

Položaj na najvećoj nadmorskog visini u Istri pod nazivom Cesarovac mjesto je duge tradicije vinarstva, a specifičan terroir naveo je vinariju Anđelini na stvaranje kompleksnijih, odležanih vina, objasnio je Ranko Anđelini, vlasnik vinarije. Potencijal položaja predstavljen je na vertikalnom kušanju malvazije Filomena. Sommelier Siniša Lasan vodio je kušanje četiriju berbi – 2019., 2018., 2017. i 2015. – te istaknuo da je jedan od glavnih principa proizvodnje vina Anđelini odležavanje radi harmoničnosti i uravnoteženosti okusa. Iznimka nije ni Filomena čijoj je punoći i snazi, ali i aromatici i svježini pridonijelo odležavanje u barrique bačvama.

Obitelj Anđelini sa sommelierom Sinišom Lasanom

„Uz nadmorsku visinu, velik je broj čimbenika koji pridonose specifičnosti naših vina – prije svega kombinacija mediteranske i kontinentalne klime, zatim izražene temperaturne amplitude koje pogoduju aromatici i odražavaju se na svježinu vina, te sivo tlo i lapor koji daju mineralnost. Kako bi se to zaokružilo i istaknulo, sva naša vina minimalno godinu dana odležavaju u podrumu, a neka i duže“, istaknuo je Dominik Anđelini iz vinarije Anđelini.

Uz Filomenu, uzvanici su kušali i pjenušac D’Angelo, Pazinsku malvaziju, kupažu chardonnaya i malvazije Magdalena, kupažu merlota i cabernet sauvignona Centrum, kupažu merlota, cabernet sauvignona i syrah Domenico te rosé Amalia. Vina su izvrsno pratili specijaliteti chefa Marka Jantoleka, mladog talenta godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2022.

Dominik Anđelini

Povijest vinarije Anđelini i održiva proizvodnja kao glavni cilj

Ovo je predstavljanje bila prilika za upoznavanje povijesti vinarije Anđelini, ali i razgovore o planovima i daljnjem razvoju. Dominik Anđelini, koji koji radi na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču i pohađa doktorat na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, istaknuo je da su održiva proizvodnja te razvijanje spoja pčelarstva i vinarstva kao obiteljske tradicije glavni ciljevi vinarije.

Ranko Anđelini

Proslava 25 godina rada vinarije bila je i prilika za predstavljanje novog dizajna etiketa vina Anđelini koje simbolično predstavljaju položaj, sorte i tradiciju obitelji Anđelini. Njegovanje terroira jedinstvenog na ovom području i razvijanje originalnog, prepoznatljivog pristupa kreiranju vina već 25 godina stvaraju priču o vinariji Anđelini koju su s oduševljenjem pratili uzvanici ove proslave.

FotoPR
GastroJolie apetiteOduševila su nas vrhunska vina obitelji Anđelini iz samog srca Istre

Keramičarska radionica kojom pomažemo napuštenim psima? Odmah se prijavljujemo!

Poznati zagrebački keramičarski studio Morra ovog mjeseca organizira jako poseban događaj, odnosno kreativnu radionicu keramike u suradnji s Udrugom Dog&Go, s ciljem skupljanja novca...

Domenica otkrila svoju Prvu ljubav!

Domenica, mlada glazbenica s otoka Korčule, izazvala je veliko zanimanje svojom novom pjesmom ”Prva ljubav, prva bol”. Ovaj ljetni hit predstavlja Domenicu u potpuno...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram