Okus Hvara u boci: Jeste li već kušali Hvar22, craft gin koji je alkoholna posveta našem najsunčanijem otoku?

Nudi se u čak pet jako cool okusa.

Gin je prije nekoliko godina postao nesumnjivo najtraženije žestoko piće svijeta. Pijemo ga u klasičnoj verziji gin&tonica, ali u njemu uživamo i kao u sastojku raznih cheesecakeova, sladoleda i sorbeta. Gin je postao neizostavni dio ljetnih koktela, a zaluđenost ovim pićem došla je do te razine da smo dijelili i viralne recepte za kriške lubenice umočene u gin, pa ne čudi da se i Hrvatska odlučila ‘probuditi’ te na trište izbaciti svoje domaće gineve.

Jedan poseban gin tako je nastao i na Hvaru, gdje od ovog ljeta možete pronaći Hvar22 Gin House u kojem možete kušati i kupiti pet lokalnih vrsta gineva, a koji su nastali kroz poman odabir sastojaka koji su inspirirani Mediteranom i samim Hvarom.

U intervjuu u nastavku smo saznali sve o ovom novom ‘IT’ mjestu koje morate posjetiti ako volite vrhunski alkohol, domaće proizvode te se naravno, ljetos zateknete na Hvaru, našem najsunčanijem otoku.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Gin HVAR22 (@gin.hvar22)

  • Kako ste došli na ideju pokretanja Gin Housea na Hvaru?

Svi troje koji smo partneri u firmi godinama dolazimo na Hvar, zaljubljeni smo u otok, njegove mirise i bogat spektar vegetacije koja je stvarno specifična. Kada smo dobili priliku ući u prostor koji se nalazi na samoj rivi grada Hvara, odmah smo stvorili u glavi koncept gin&tonic to go bara, kojega zasad nema na Hvaru.

Cijela ideja je zamišljena kao predstavljanje našeg gina ljubiteljima ovog pića, ne samo preko weba ili reklama, već iz prve ruke kroz priču s našim kupcima, približavanje face to face s ljudima koji ili već vole naš gin ili ga tek otkrivaju. Pored toga, Hvar je mjesto koje privlači ljude iz cijeloga svijeta i vidjeti zadovoljne goste koji nakon kušanja gin&tonica ili nekog drugog koktela na bazi gina, boce jednog autentičnog craft gina s otoka Hvara nose nazad u svoje zemlje je neopisiv osjećaj. Daje nam inspiraciju da dalje radimo na gin baru i iduće godine predstavimo i male radionice, nove proizvode i mnoštvo zanimljivih ideja.

  • Gin proizvođači u Hrvatskoj su svake godine sve brojniji, a ponuda sve bogatija. Po čemu se vaš gin razlikuje od drugih na tržištu?

Mi svakako volimo konkurenciju i ne bježimo od toga. Sretni smo kada vidimo uspjehe drugih destilerija i bilo bi super kada bi se Hrvatska predstavila svijetu kao mala, ali puna premium craft destilerija i pivnica. Imamo jedinstvenu prirodu i obalu. Ono po čemu ljudi uglavnom znaju Hvar je broj sunčanih dana, ali ono po čemu je također poznat je mirišljavost otoka i bogata vegetacija. Naša zamisao je bila dati ljudima Hvar u boci. Ono na čemu smo mi radili je sam destilat, tj. ‘ajmo reći sama baza proizvoda. Razlika je što je mi radimo od vina i na svaku litru gina se koristi 3-4 litara vina i to koristimo najbolji plavac, bogdanušu i posip. Radimo s lokalnim OPG-ovima na Hvaru i ideja je spojiti nešto autentično kao sto je hvarska borovica, koja je na Hvaru zlatnožuta, a ne crna kao na drugim područjima, koja je tri puta bogatija okusom i esencijama od obične borovice, i hvarsku botaniku s najnovijom tehnologijom destilacije na kotlovima custom made za našu destileriju. Želimo da ljudi dobiju aromu otoka u svakoj boci našeg gina.

  • Općenito, gin je proteklih godina postao ‘IT’ piće svijeta. Što mislite, čemu duguje svoju veliku popularnost (kada je godinama prije bio smatran jeftinom žesticom koja definitivno nije bila sastojak hipsterskih koktela)?

Možemo to zahvaliti craft pokretu koji daje šansu malim destilerima da se igraju okusima, bojama, dizajnom… Ne možete naci dva gina koja su ista pa to daje ljudima priliku da pronađu svoje favorite i uvijek imaju nešto novo na tržištu. Gin je također jedno piće koje se lako prilagođava ostalim alkoholnim i bezalkoholnim pićima pa je šarolikost koktela velika i dosta ljudi se može naći u barem jednom piću s ginom. Mi smo radili na tome da ponudimo jedini u Hrvatskoj, a i šire gin koji je rađen s aktivnim ugljenom i koji je u čaši vise nego zanimljiv jer je crn, to je naš BLACK gin i kupci su oduševljeni aromom i okusom ali i bojom u čaši koja je još od prirodnog sastojka, bez ikakvih kemikalija što oduševljava i strane i domaće kupce.

  • U ponudi imate više vrsta i okusa gina. Koji je vama osobno omiljeni, a za kojim trenutno vlada najveći interes kupaca?

Trenutno najveći interes je za PURPLE RAIN i BLACK koji su privukli bojom na početku, ali i probudili ljubav naših kupaca zbog kvalitete, mirisa i arome hvarskog vina pretvorenog u gin.

  • Kako teče proces proizvodnje vašeg gina?

Proces je dosta intenzivan jer ovisimo o prirodi s kojom se nikad ne zna. Sve kreće od grožđa i naših vinarija s kojima surađujemo kako bi se opskrbili dovoljnom količinom vina s otoka. Uključeni su i berači borovice koja na Hvaru raste kao divlji plod grma smriča na teško dostupnim terenima. Zatim se pribavlja i ostalo aromatično bilje, smilje, lavanda, ružmarin i ulazimo u proces destilacije na našim kotlovima koji imaju posebnu aroma max kolonu i koja zajedno s vinom daje jedan jedinstveni okus koji je takav da vam u gin&tonicu ne treba ni krastavac ni ostali dodaci. Sve se radi ručno, od branja borovice do punjenja i etiketiranja. Zatim boce leže par mjeseci i u svakoj boci je naša ljubav prema otoku Hvaru i ginu kojega ljudi prepoznaju i cijene i to nam daje motivaciju za razvijanjem proizvoda i probijanjem na vanjska trižišta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Gin HVAR22 (@gin.hvar22)

  • Inspiraciju za okuse crpite s Hvara. Što vama predstavlja taj otok i zašto ste baš Gin House pokrenuli na njemu?

Taj otok sa svojim sunčanim danima i bogatom vegetacijom te s ljudima koji na njemu rade i žive, dao nam je jedan proizvod koji ne postoji još na tržištu, što našem, što svjetskom, a mi želimo dati Hvaru mjesto gdje će posjetitelji i ljubitelji tog otoka upotpuniti svoj dojam tako što ponesu djelić Hvara sa sobom u boci. Cilj nam je spajanje turizma s proizvodom kojeg se jedan otok koji je svjetski poznat ne može posramiti. Svaka boca je aroma otoka.

  • Za kraj, preporučite našim čitateljima recept za neki koktel s jednim od vaših gineva.

Preporučujemo svakako nezaobilazni Franch 75 koji spaja naš ORIGINAL gin i svježinu pjenušca Piena u jednu sintezu koja osvježava i istovremeno daje ljubiteljima koktela lakoću uživanja.

GastroJolie apetiteOkus Hvara u boci: Jeste li već kušali Hvar22, craft gin koji...

Nova kolekcija donjeg rublja brenda SKINY donosi čarobnu igru boja i senzualnosti

Lijepo donje rublje ima moć. Pruža nam osjećaj posebnosti, zavodljivosti i privlačnosti. Ono nije samo komad tkanine, to je i osjećaj samopouzdanja i senzualnosti...

Donna Vekić u rodnom Osijeku nastavlja misiju izgradnje javnih teniskih terena

Nakon dva uspješno održana turnira, 2020. i 2022. godine, Premier Tennis Tournament i ove se godine održava u Osijeku. O uspješnosti prethodnih turnira govore i dva, već...

Nikolina i Sonja obožavaju odvažne okvire naočala

Naše oči su naš prozor u svijet. Omogućuju nam da istražujemo, čitamo, vozimo, obavljamo poslove i sudjelujemo u mnogim drugim svakodnevnim aktivnostima. No, često zaboravljamo...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram