Ove jeseni Cantilly ulazi u novu kulinarsku etapu – pod vodstvom novog chefa Luke Džamarije. Mladi kuhar iz Mokošice kod Dubrovnika već sa 17 godina krenuo je brusiti svoju karijeru u velikim kuhinjama diljem svi

“Inspiracija za jesenski menu bile su mi boje jeseni, tradicija i sezonske namirnice Samobora i Zagrebačke županije, oplemenjene svjetskim tehnikama i dodacima, te sama sezonalnost vrta našeg restorana i OPG-ova iz okolice s kojima blisko surađujemo,” ističe Luka.
Rezultat su jela koja istovremeno odaju počast lokalnom terroiru i donose dašak suvremenog fine dininga. Jesenski meni prožet je bojama i okusima sezone, pa na tanjurima dominiraju šumske note, zemljani tonovi i svježina plodova iz vrta. Marinirana jadranska riba s agrumima i ikrom pastrve otvara priču o jadranskom podneblju u modernoj interpretaciji, dok ragout od srnetine s njoketima i prahom od maline spaja divljač s neočekivanim, profinjenim aromama. Jelen file u raskošnoj kombinaciji s kremom i confitom od buče te demiglaceom sa šljivama evocira toplinu jeseni i daje novu dimenziju tradicionalnim jelima kontinentalne Hrvatske.
Vegetarijanski tanjuri nose jednaku pažnju i kreativnost – primjerice poriluk serviran u više tekstura ili kreativna reinterpretacija mrkve u četiri varijante, koji pokazuju kako se jednostavna namirnica može pretvoriti u pravo gastronomsko iznenađenje.
Slatka završnica menija oslanja se na poznate klasike u novom ruhu – od crumblea od pečenih jabuka i šljiva sa sladoledom od cimeta, koji priziva mirise domaće kuhinje, do jesenske Pavlove sa sezonskim voćem i laganom veganskom meringom. Poseban je i desert posvećen hrvatskoj tradiciji – “šnenokla” reinterpretirana na suvremeni način, s bermetom kao aromatičnim hommageom samoborskoj baštini.
Za potpuni doživljaj tu su i pažljivo osmišljeni degustacijski meniji – Garden, koji naglašava čistu esenciju povrća i sezonskih proizvoda vrta, te Land, koji odaje počast mesu i ribi, interpretiranima kroz moderne tehnike i profinjene kombinacije. Uz svaki slijed, sommelier nudi pomno odabrane vinske pratnje iz bogate vinske kuće s više od 450 etiketa, koje dodatno zaokružuju iskustvo i povezuju tanjur s čašom.

Cantilly je više od restorana – on je mjesto gdje se prošlost susreće s budućnošću, gdje priroda i održivost oblikuju gastronomiju. Dolazak Luke Džamarije označava novo poglavlje – svježe, kreativno i puno života – u kojem Samobor postaje nezaobilazna gastro destinacija.a