Ovo je prvo pjenušavo vino na svijetu koje se proizvodi, prodaje i kuša u potpunome mraku

Prema profesorici Ann C. Noble, izloženost vina dnevnome svjetlu ili umjetnoj rasvjeti uzrokuje kvarenje aroma (goût de lumiere). Zbog toga su Radgonske gorice odlučile prijeći na tamnu stranu i proizvesti pjenušavo vino u potpunoj odsutnosti svjetla, pod motom - najbolje stvari se odvijaju u mraku.

Ono što ovaj pjenušac čini jedinstvenim njegov je proces proizvodnje. Za vrijeme noćne berbe, rotacije boca i pakiranja koriste se naočale za gledanje u mraku. Vino stari dvije do tri godine u potpunoj tami špilje u Gornjoj Radgoni u Sloveniji. Djelatnici Radgonskih gorica to u žargonu nazivaju mračnom metodom. Jednom kada izađe iz špilje, pjenušac se štiti bocom od 99% crnoga stakla, a zbog dodatne zaštite od svjetla i zraka pakira se u vakuumirane vrećice. Untouched by Light proizvodi se od najboljih Chardonnay grozdova (Blanc de Blancs) korištenjem francuske metode fermentacije u boci.

Noćno branje

Untouched by Light je naše najnovije pjenušavo vino. Preporučujemo da ga se kuša u mraku, s nekime tko vam je drag”, kaže je Borut Cvetkovič iz Radgonskig gorica.

Boja je intenzivno zlatna, a mjehurići su minijaturni. Ovo je pjenušavo vino bogato i primamljivo na nosu s razvijenim notama zreloga žutog i bijelog voća poput breskve, kruške i nagovještaja manga…vrlo zavodljivo. Prvi dojam u ustima je potpuna svježina sa živahnim citrusnim notama. Zatim polagano slijede kremoznost i nježnost, naglašeni vrlo blagim i delikatnim mjehurićima, što sve pridonosi lijepoj zaokruženosti ovog pjenušavog vina. Retrookus je dug, ali i dalje svjež s nagovještajem mineralnosti. Usta žude za sljedećim gutljajem!”, rekao je Pierre-Yves Bournerias, stručnjak iz Instituta Oenologique de Champagne.

Pierre-Yves_Bournerias

Untouched by Light je jedinstveno pjenušavo vino čiji je originalni terroir maksimalno došao do izražaja jer na njega svjetlo ne utječe ni u procesu proizvodnje, ni u distribuciji pa sve do trenutka kušanja”, kaže enologinja Radgonskih gorica, Klavdija Topolovec Špur.

Prva berba Untouched by Light pjenušca iz 2016. lansirana je prije godinu dana po cijeni od 100 eura te je odmah pobudila interes svjetske javnosti i ubrzo je rasprodana. U međuvremenu je pjenušac osvojio Decanter srebro, Glass of Bubbly zlato te titulu Zlatna nacionalna inovacija Slovenije i distribuira se od SAD-a sve do Japana. Ovih je dana lansirana druga berba iz 2017. čiji je limitirani broj od 2000 boca dostupan putem untouchedbylight.com.

Slovenske Radgonske Gorice imaju gotovo 170 godina dugu tradiciju proizvodnje pjenušavih vina. Započela je kada je Alojz Klenošek proizveo prve primjerke, zatim je nadvojvoda Ivan Habsburško-Lorenski proširio proizvodnju vina na području Radgone, zatim su podrumi bili u vlasništvu švicarsko-francuske obitelji Bouvier, do danas kada su se Radgonske gorice razvile u suvremenu vinariju.

FotoPR
GastroJolie apetiteOvo je prvo pjenušavo vino na svijetu koje se proizvodi, prodaje i...

Palmers ima savršenu blagdansku kolekciju donjeg rublja

Blagdansko razdoblje je pred vratima. Za sve one koji vole ranije birati darove kako bi izbjegli stres pri kupovini u posljednjem trenutku, kultni proizvođač...

Ovog prosinca Lažni Svjedok svoj francuski štih preobražava u najljepši adventski

Zagrepčanima dobro poznati bistro & bar Lažni Svjedok, ovog prosinca postaje jedna od najpopularnijih adventskih stanica. Smješten na Zrinjevcu, nezaobilazna je postaja koja će...

Vlaho Arbulić kao Karatov L’homme de Demain

Nakon što je svojim ''moćnim nakitom sa stavom'' već nekoliko sezona unazad oduševio i osvojio ženski rod, domaći brand Karat jewelry predstavlja prvu kolekciju dizajnerskog...

Nakon dvije godine pauze vraća nam se popularni HUSH HUSH market

Nakon dvije godine pauze, HUSH HUSH market  ponovo otvara svoja vrata ljubiteljima domaćih dizajnera i kreativaca. Osmo izdanje ovog popularnog izložbeno-prodajnog sajma održat će...

Facebook

85,763FanovaLajkaj

instagram