Što isprobati od lokalnih specijaliteta kada vas put dovede u Slavoniju?

Najfiniji tradicionalni specijaliteti, sjajna kutjevačka, požeška i pleternička vina i osjećaj kao da ste doma – gurmanski brend Okusi Zlatne Slavonije, poziva vas ovog proljeća na degustiranje najboljeg od svoje ponude.

Predstavljamo najukusniji vodič kroz putovanje Požeško – slavonskom županijom.

Što isprobati od lokalnih specijaliteta?

Slobodno zatražite paštetu od pastrve i svježe ulovljenu pastrvu na roštilju s domaćim krumpirima, ili izvrstan fiš paprikaš i pohanog soma. Na meniju će vas razgaliti mekane domaće sarme i tradicijski čobanac, kao i namazi s masti od crne slavonske svinje, prežgana juha ili podolac ispod peke. I naravno, prefine slastice. No to nije sve.
Bogata je slavonska plata, pa ćemo samo ukratko navesti neke od obilježja i posebnosti sa požeško – slavonskog stola.

Tradicijski okusi 

Tradicionalni kulen, kulenova seka, čvarci, sušena slanina ili švargl naći će svoje mjesto na svakoj slavonskoj trpezi. Tradiciju čine i mesni specijaliteti čobanac, sekeli gulaš, vinogradarski ćevap te podolac ispod peke.

Bogat izbor slatkovodne ribe zaslužan je za riblje specijalitete područja, poput dimljenog šarana, prženog soma, smuđa i pastrve, a autohtoni slavonski fiš paprikaš koji se sastoji od barem dvije vrste ribe, najčešće soma i šarana, usavršen je okusima luka, blage i ljute paprike i bijelog vina. Najslađi dio gastronomske ponude su tačkrle, knedle, šmarn, štruce, štrudle, gojtani i razne slastice koje će vam poslužiti slavonski domaćini s puno ljubavi i umješnosti.

Preporuka par tradicijskih „junačkih jela“  za isprobati:

Odrezak Baruna Trenka

Kušajte odrezak Barun Trenk od telećeg ili svinjećeg mesa punjen slavonskom šunkom, kuhanim jajima i ajvarom i pirjan na crvenom luku s umakom od gljiva.

Sarma

Nekada se po slavonskim selima sarma pripremala samo od sušene dimljene svinjetine, osim u vrijeme kolinja kada je svježeg mesa bilo u izobilju.  Na Veliki petak tradicionalno se pripremala posna sarma od usitnjenih sjemenki bundeve, koja se i danas nudi na jelovniku Okusa Zlatne Slavonije.

Fiš

U Požeško-slavonskoj županiji, ponuditi će vas i specijalitetima od slatkovodne ribe poput pastrve sa žara, perkelta od soma i odličnog fiš paprikaša, ili jednostavnije fiša. Njegova tajna je u dobroj ribi, kvalitetnoj crvenoj paprici i što je najvažnije – harmoniji okusa. Dobar fiš je umjereno slan, umjereno ljut i umjereno gust.

Požeški vinogradarski  čevap

Riječ je o požeškom vinogradarskom ćevapu, kojeg su kroz stoljeća do savršenstva doradili radišni i skromni Požežani. Neobična kombinacija ražnja i orijentalnih utjecaja pripreme mesa postala je tradicionalno jelo požeških vinogradara i vinara, uz koje se obilježavaju i slave sve vinske svetkovine – od Vincelova do Martinja. Svakako isprobajte.

Nositelji standarda Okusi Zlatne Slavonije su:

  • Stari fenjeri, Požega
  • Zlatni lug, Požega
  • Grgin dol, Požega
  • Vila Stanišić, Požega
  • Čiča Mata, Velika
  • Schon Blick, Vetovo
  • Klas, Pleternica
  • Hotel Pakrac, Pakrac
  • Omanovac, Pakrac

Dobar zalogaj prati još bolja kapljica

O prepoznatljivoj kvaliteti slavonskih vinograda svjedoči više od 30 vinarija koje se protežu kroz tri vinske ceste i čine jedinstveni turistički doživljaj pod nazivom Slavonski puti. Najpoznatije od njih su: Vinska cesta Vinogorja Kutjevo, Vinska cesta Vinogorja Požega – Pleternica, Vinska cesta Vinogorja Pakrac.

Vinarstvo je u ovom podneblju iznjedrilo brojna vina, prepoznatljiva na svjetskoj razini. Kada se nađete u Požeško-slavonskoj županiji, uživati u kušanju slavonskih vina možete u kušaonicama: Vinogradarstvo i vinarstvo B. Jakobović, Vetovo; Vinarija Sontacchi, Kutjevo; Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker, Kutjevo; Kutjevački podrum, Kutjevo; Galić vina, Kutjevo.

Pleternica – poseban enološki doživljaj

Na vinskoj cesti Vinogorja Pleternica najatraktivniji je dio enološka priča dugačka 3.5 kilometara, gdje uz redove vinograda rastu ruže i tako čine spoj kulture, enologije i prirodnih ljepota. Osim što svojom ljepotom krase trsove, indikator su bolesti. Poseban je doživljaj Cestu vina i ruža vidjeti početkom lipnja, kada cvatu i ruže i graševina.

Osim atraktivne vinske ceste čijim se vinima i hrastovim bačvama prema legendi oduševila i vlasnica šampanjske kuće Madame Clicquot po kojoj se zove brežuljak Klikun, Pleternica je poznato marijansko svetište Gospe od suza. Kažu da je Madam Clicquot  na putu u Petrograd posjetila Pleternicu i toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima da je po povratku u Champagneu Pleterničanima poslala lozne cijepove.

foto: Vinograd-Pleternica

Puno je razloga je za doći i istražiti požešku dolinu, a možda bude samo jedan dovoljan da joj se zauvijek vraćate. Gostoprimstvo i toplina ljudi ovog kraja, novi inovativni okusi tradicijske gastronomije, zlatne kapljice vina i biciklističke ili kulturne ture skrojene po vašoj želji. No gastronomija je ipak jedan od argumenata koje ne treba zanemariti. Ako ljubav ide kroz želudac, neka vas Zlatna dolina zavede okusima, a sve ostalo će doći na svoje. Vidimo se!

A evo i naših preporuka: 

Vinarije

Restorani

Kusaonice

Informacije:

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

Facebook 

Izvor: explorecroatia.eu

GastroJolie apetiteŠto isprobati od lokalnih specijaliteta kada vas put dovede u Slavoniju?

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram