Kako napraviti vlastiti sok od bazge? Imamo odličan recept

Omiljeni sok iz djetinjstva sada možete napraviti i sami na ovaj jednostavan i brz način.

Hodamo ulicama grada i stalno nas u stopu, iz gradskih i privatnih vrtova, prati neodoljivo slatki miris cvijeta bazge, simbola kasnog proljeća. Dokaz je to dakle da je bazga u punom cvatu te da je pravo vrijeme da taj miris pospremimo u staklenke za ostatak godine. Kako ćemo to učiniti? Pripremom slatkog sirupa od tog cvijeta. Taj sirup koji se koristiti za pripremu najmirisnijeg domaćeg soka kojeg ćete piti cijelo ljeto mnoge asocira na djetinjstvo i bakinu kuhinju, pa je pravo vrijeme za malo gastronomske nostalgije. Ako želite ponovno oživjeti uspomene na najfiniji bazgin sok, pronašli smo tradicionalni, a jednostavni recept za vas.

Prvo je bitno reći da se bazgini cvjetovi beru za sunčana vremena, i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje berete bazgu, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezagađeni grm te mirisne i ljekovite ljepotice.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ?Hajnalka? (@auroras_dream_)

Recept u nastavku donosi mjere za otprilike 4 litre sirupa. Ako želite više ili manje, prilagodite omjere svojim potrebama. To znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litru vode, kilogram šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih.

Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce s čepovima za skladištenje. Što se tiče light varijanti s manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu riskirate kasniju kvarljivost sirupa.

Domaći sok od bazge

Sastojci:

  • 30 cvjetova bazge
  • 3 l vode
  • 4 dag limunske kiseline
  • 3 limuna
  • 3 kg šećera

Postupak pripreme:

  • Potopite cvjetove bazge u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
  • Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
  • Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Yaska (@yaska.si)

GastroMale tajneKako napraviti vlastiti sok od bazge? Imamo odličan recept

Prvi program prevencije rizičnog ponašanja u virtualnom okruženju u osnovnim školama

Hrvatski Telekom je u suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom (ERF) Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo projekt „Alati za moderno doba“, prvi strukturirani i znanstveno utemeljeni program...

Predstavljen branding otoka Hvara

Turističke zajednice otoka Hvara predstavile su zajedničku brand strategiju, slogan, vizualni identitet i brand video. Riječ je o najopsežnijem brandingu jednog hrvatskog otoka, čiji...

Pitali smo stručnjaka kako riješiti problem osjetljivosti zuba

Ovaj neugodan osjećaj može značajno utjecati na svakodnevni život, ometajući uživanje u hrani i piću te čak izazivajući nelagodu prilikom obavljanja osnovnih oralnih higijenskih...

Facebook

91,192FanovaLajkaj

instagram