Od sada na Zari Home možete pronaći i ukusne recepte! Ljubitelji slastica uživat će u ovih pet

Zaru Home inače obožavamo zbog genijalnih dekoracija za dom, no ove godine je nadmašila samu sebe i priredila nam prava iznenađenja!

Zara Home oduvijek nas oduševljava svojim dodacima za dom, služi nam kao inspiracija za uređenje interijera i mami nas svojim neodoljivim setovima posteljine, posuđa i kućne odjeće, no sad je doista nadmašila samu sebe. Naime, Zara Home na svojoj je web stranici predstavila dodatke za kuhanje i pečenje kolača, a kako bi svoju ponudu dodatno obogatili, a nas zaintrigirali, podijelili su i niz blagdanskih recepata iz svih krajeva svijeta.

Tako možete pronaći ukusne recepte za deserte kao što su pikantni kolač od kave i čokolade, Pavlovu sa šumskim voćem ili pak čokoladne tartove – i sve to na Zara Home stranici. Naravno, uz recepte ćete moći kupiti i posuđe, modlice za kekse, kuhače ili pak pregače koje su vam potrebne za izradu svih ovih slastica.

Među Zarinim receptima mogu se pronaći i slana i slatka jela, no mi smo ovog puta odlučili ići više na ruku sladokuscima te vam stoga donosimo pet Zara Home recepata za blagdanske kolače. Objektivno, mi ne znamo koji nam zvuči bolje – čokoladni su klasični, s kruškom jednostavni, a poneki pak egzotični.

Koji god odabrali – nećete pogriješiti.

Pikantni kolač od čokolade i kave

Sastojci:

  • 250 g maslaca na sobnoj temperaturi
  • 200 g smeđeg šećera
  • 40 g čistog kakaa u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 i ½ žličica mljevenog cimeta
  • ½ žličice mljevenih klinčića
  • 1 žličica svježeg ribanog đumbira
  • 3 mljevene sjemenke zvjezdastog anisa
  • 1/4 žličice sode bikarbone
  • 1/4 šalice kvalitetne jake kave
  • 4 jaja
  • 1 šalica suhih brusnica ili grožđica
  • 150 g čokolade sa 60 % kakaa na komadiće
  • 1 čašica brendija

Postupak pripreme:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i maslacem premažite kalup. Ostavite ga u hladnjaku na 10 minuta da se ohladi. Pospite brašnom i uklonite višak. Tucite smeđi šećer i maslac dok ne postanu kremasti. Pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, kvasac, soda bikarbona, kakao, cimet, klinčiće i anis). Ostavite sa strane. Kad maslac postane kremast, dodajte jaja jedno po jedno, dodajući žlicom mješavinu suhih sastojaka između svakog jajeta. Dodajte i ostatak brašna, đumbir, kavu i brendi te miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Lopaticom dodajte brusnice ili grožđice te komadiće čokolade. Ulijte tijesto u kalup i pecite između 50 i 60 minuta. Izvadite kolač iz pećnice i pustite da se ohladi 15 do 20 minuta. Izvadite ga iz kalupa.

Torta od čokolade bez brašna s krokantima od lješnjaka

Sastojci:

  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 90 g čistog kakaa
  • 7 jaja veličine L
  • 275 g smeđeg ili rapadura šećera
  • 150 g mljevenih badema

Za krokante:

  • 1,5 šalica šećera
  • 90 ml vode
  • 350 g prženih lješnjaka

Postupak pripreme:

Obložite okrugli kalup od 24 cm papirom za pečenje i premažite maslacem. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Umutite maslac u mast (vrlo meku) i u to prosijte kakao sve dok ne postignete kremastu gustoću. U posudi postavljenoj na kipuću vodu mutite cijela jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu gustoću i udvostručite volumen. Pomiješajte dvije smjese špatulom i dodavajte mljevene bademe dok smjesa ne postane homogena. Izlijte u kalup i stavite u pećnicu na središnju rešetku na 45-50 minuta. Kada je gotova, ostavite je u kalupu da se ohladi. Kada se ohladi, pospite kakaom u prahu.

Za krokante, lješnjake popržite, ako su sirovi, na laganoj vatri na tavi ili u pećnici. Lješnjake prepolovite ili prerežite na četiri dijela i rasporedite po papiru za pečenje. U dubokom loncu s teškim dnom pomiješajte šećer i vodu. Stavite na jaku vatru bez miješanja dok se ne stvori intenzivni zlatni karamel. Izlijte karamel po lješnjacima i ostavite da se ohladi. Dodajte krokante na tortu i poslužite.

Pita od krušaka

Sastojci:

Za biskvit:

  • 300 g brašna
  • 2 žlice praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1/4 žličice mljevenih klinčića
  • 2 jaja
  • 80 g šećera
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 200 ml mlijeka
  • 2 kruške, oguljene i izrezane na komade (sorta conference)

Za kruške:

  • 6 krušaka (sorta coscia)
  • 800 ml vode
  • 170 g običnog šećera
  • 40 g smeđeg šećera od šećerne trske
  • 2 štapića cimeta
  • 4 kardamoma
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 1 narančina kora
  • 2 okrugle kriške naranče

Postupak pripreme:

Za biskvit:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U međuvremenu premažite maslacem i pobrašnite kalup promjera od 24 cm. Smutite maslac i dvije vrste šećera dok se ne otope. Dodajte prosijane suhe sastojke, jaja i mlijeko. Promiješajte lopaticom, ali ne mutite. Dodajte komade kruške, promiješajte i stavite u pećnicu na 45-50 minuta ili do trenutka kada možete probosti nožem koji izađe čist. Ostavite da se ohladi. Izvadite iz kalupa i ostavite u metalnoj ili hermetičkoj posudi.

Za kruške:

Operite i ogulite kruške, ne skidajući peteljku. U visokom loncu pomiješajte sve sastojke osim krušaka. Proključajte, smanjite vatru na srednju temperaturu i dodajte kruške pazeći da, ako je moguće, cijele budu pokrivene. Kuhajte dok ne omekšaju, ali prije nego što se raspadnu. Izvadite kruške iz sirupa te kada se ohladi ponovno ih dodajte. Ostavimo li kruške u vrućem sirupu na temperaturi kuhanja, one će se nastaviti kuhati u preostaloj toplini te će biti premekane. Ostavite na hladnom mjestu ili u hladnjaku. Pola sata prije posluživanja pite, smanjite sirup na srednju vatru dok ne dobijete gustu smjesu nalik na med.

Pospite pitu šećerom u prahu, posložite kruške u sredinu i poslužite sa zgusnutim sirupom.

Pavlova sa šumskim voćem

Sastojci:

  • 4 bjelanjka jaja veličine L
  • 200 g šećera
  • 1 žlica sitno mljevenoga kukuruznog brašna
  • 300 g mascarponea
  • 2 žlice slatkog vrhnja
  • 2 žlice kristalnog šećera
  • Šumsko voće
  • 1 bjelanjak za ledeni izgled
  • Šećer za ledeni izgled
  • 8 jagoda
  • 12 malina

Postupak pripreme:

Tucite bjelanjak tri minute na sobnoj temperaturi, dok ne postane pjenast. Malo po malo dodajte šećer i nastavite tući, dok smjesa ne postane potpuno čvrsta. Dodajte kukuruzno brašno i promiješajte metlicama miksera. Tako meringa neće upiti vlagu. Na papir za pečenje stavite količinu meringe koju želite ovisno o veličini pavlove koju želite dobiti. Uz pomoć noža, stranom na kojoj se ne nalaze zupci, potezima odozdo prema gore oblikujte okruglu smjesu. Tako oblikovane pavlove stavite u peć i pustite ih tri sata ili dok se ne osuše izvana. U isto vrijeme u peć možete staviti i voće (jagode i maline), dok god su vrata pećnice poluotvorena. Jagode izrežite na tanke kriške od 3 milimetra i stavite ih s malinama na drugi lim s papirom za pečenje. Voće će gubiti vlažnost i na kraju se osušiti. Prije posluživanja, istucite mascarpone, slatko vrhnje i šećer. Dodajte po dvije žlice na svaku pavlovu i na vrh stavite šumsko voće i suho voće.

Kolačići alfajores

Sastojci:

  • 320 g kukuruznog brašna
  • 180 g glatkog brašna
  • 200 g šećera u prahu
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žumanjaka
  • 1 bjelanjak
  • Naribana korica jednog limuna
  • 1/2 žlice brendija ili konjaka
  • Za nadjev:
  • 300 g mliječne karamele (dulce de leche)
  • Ribani kokos
  • Šećer u prahu za posipanje

Postupak pripreme:

Vrlo je važno prvo prosijati sve suhe sastojke kako bi tijesto imalo prozračniju teksturu. Umutite maslac i šećer dok ne postignete kremastu gustoću. Dodajte žumanjke i bjelanjak, umutite i dodajte brendi, nariban kokos i suhe sastojke. Trebali biste dobiti glatku smjesu koja se ne lijepi. Ako je potrebno, dodajte još brašna. Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Razvaljajte tijesto valjkom na debljinu od 4 milimetra i izrežite krugove promjera oko 6 ili 7 centimetara. Posložite krugove na lim s papirom za pečenje. Prije pečenja ostavite da se ohladi u hladnjaku najmanje 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva . Budući da tijesto ne smije pozlatiti, možemo ga staviti u pećnicu na 160 stupnjeva tijekom 15 minuta ili na višu temperaturu 170 stupnjeva manje vremena, nekih 8-10 minuta. Nakon pečenja ostavite da se ohladi na rešetki. Na kolačić dodajte mliječni karamel, toliko da kada stavite drugi na vrh i pritisnete ostane gusti nadjev. Prekrijte naribanim kokosom i posipajte šećerom u prahu. Gotovi alfajoresi savršeno se mogu čuvati 3 dana.

GastroMale tajneOd sada na Zari Home možete pronaći i ukusne recepte! Ljubitelji slastica...

Volite vrhunski gin? Zanimat će vas ova limitirana Old Pilot’s edicija

Već itekako poznata i višestruko svjetski nagrađivana, hrvatska craft destilerija, poznata po svojoj izuzetnoj kvaliteti i bogatoj avijatičarskoj baštini, specijalizirana za proizvodnju vrhunskog gina...

Facebook

99,687FanovaLajkaj