Umijeće pripreme savršene kave kod kuće: Birate espresso, moku ili hladni brew?

Donosimo vodič za pripremu sve tri opcije.

Za mnoge od nas, kava nije samo napitak – ona je ritual, pauza, trenutak za sebe. Posebno u vremenu kad sve češće biramo uživanje kod kuće umjesto u kafićima, pravi je trenutak da se posvetimo učenju umijeća kuhanja kave. Bilo da sanjate o savršenom espressu koji miriše na talijanski bar, o rustikalnoj moki koju su kuhale naše bake, ili o modernom cold brewu za sparne dane – postoji način da sve to napravite kod kuće. I da vaša kava bude bolja nego u bilo kojem kafiću.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Coffee Lovers (@coffee.lovers.fens)

Ne trebate skupi aparat ni savršenu tehniku – dovoljno je malo znanja, dobre volje i želja da usporite i naučite novu vještinu. Jer u šalici kave često se krije više od kofeina – krije se raspoloženje i to dobro raspoloženje.

U nastavku vam donosimo tri jednostavna, a efektna načina da kod kuće pripremite kavu kao pravi barista – i uživate u svakom gutljaju.

Espresso kod kuće: Kako do pravog okusa male crne kave?

Espresso je kralj kave – kratka, intenzivna doza okusa i energije. Iako zahtijeva opremu (espresso aparat), nije nedostižan. Ključ je u dobroj kavi, pravilnom mljevenju i preciznosti.

Što vam treba:

Espresso aparat (klasični ili automatski)

Svježe mljevena kava za espresso (fina granulacija, kao brašno)

Tamper (za ručne aparate)

  • Kava: koristite 18–20 g svježe mljevene kave za dupli espresso
  • Tamping: Ravnomjerno i čvrsto pritisnite kavu u portafilter
  • Ekstrakcija: Pustite vodu kroz kavu pod pritiskom (9 bara) 25–30 sekundi
  • Rezultat: oko 35–40 ml guste, mirisne kave s bogatom kremom na vrhu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli artphotoespresso (@artphotoespresso)

Moka: Okus nostalgije i talijanskih kuhinja

Moka lončić, poznat i kao Bialetti, klasik je talijanske kuhinje. Ispunjava dom mirisom domaće kave, a rezultat je jaka, aromatična kava s dozom karaktera.

Što vam treba:

  • Moka lončić (za štednjak ili indukciju)
  • Kava srednje finoće (između filter i espresso mljevenja)
  • Voda (po mogućnosti filtrirana)

Recept za savršenu moku:

  • Donji dio napunite vodom do ventila (nemoj prelaziti granicu).
  • U metalnu košaricu stavite kavu do vrha. Sastavite lončić, stavite ga na srednje jaku vatru i pričekajte. Kad kava počne izlaziti u gornji dio – slušajte zvuk: kad ‘zafućka’, maknite s vatre.
  • Odmah nakon pripreme promiješajte kavu u gornjem dijelu moka lončića da se okusi ujednače.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vinny Di Maria (@thepositivepaisan)

Cold brew– ljetna verzija kave koju možete pripremiti večer prije

Za sparne dane, cold brew je idealan izbor. Lagana, osvježavajuća, s manje kiseline i gorčine – cold brew pije se polako, u čaši punoj leda. I ono najbolje: priprema se unaprijed.

Što vam treba:

  • Grubo mljevena kava (poput krupne soli)
  • Voda (hladna ili sobne temperature)
  • Staklenka ili vrč, filter (gaza, papir, French press)

Recept za cold brew kod kuće:

Pomiješajte 100 g kave i 1 l vode u staklenki. Pokrijte i ostavite u hladnjaku 12–18 sati. Procijedite kroz gazu, filter ili French press. Poslužite s ledom, mlijekom, sirupom – po želji.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Caffeinication ™ (@caffeinication)

GastroMale tajneUmijeće pripreme savršene kave kod kuće: Birate espresso, moku ili hladni brew?

Facebook

100,860FanovaLajkaj