Za mnoge od nas, kava nije samo napitak – ona je ritual, pauza, trenutak za sebe. Posebno u vremenu kad sve češće biramo uživanje kod kuće umjesto u kafićima, pravi je trenutak da se posvetimo učenju umijeća kuhanja kave. Bilo da sanjate o savršenom espressu koji miriše na talijanski bar, o rustikalnoj moki koju su kuhale naše bake, ili o modernom cold brewu za sparne dane – postoji način da sve to napravite kod kuće. I da vaša kava bude bolja nego u bilo kojem kafiću.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Ne trebate skupi aparat ni savršenu tehniku – dovoljno je malo znanja, dobre volje i želja da usporite i naučite novu vještinu. Jer u šalici kave često se krije više od kofeina – krije se raspoloženje i to dobro raspoloženje.
U nastavku vam donosimo tri jednostavna, a efektna načina da kod kuće pripremite kavu kao pravi barista – i uživate u svakom gutljaju.
Espresso kod kuće: Kako do pravog okusa male crne kave?
Espresso je kralj kave – kratka, intenzivna doza okusa i energije. Iako zahtijeva opremu (espresso aparat), nije nedostižan. Ključ je u dobroj kavi, pravilnom mljevenju i preciznosti.
Što vam treba:
Espresso aparat (klasični ili automatski)
Svježe mljevena kava za espresso (fina granulacija, kao brašno)
Tamper (za ručne aparate)
- Kava: koristite 18–20 g svježe mljevene kave za dupli espresso
- Tamping: Ravnomjerno i čvrsto pritisnite kavu u portafilter
- Ekstrakcija: Pustite vodu kroz kavu pod pritiskom (9 bara) 25–30 sekundi
- Rezultat: oko 35–40 ml guste, mirisne kave s bogatom kremom na vrhu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Moka: Okus nostalgije i talijanskih kuhinja
Moka lončić, poznat i kao Bialetti, klasik je talijanske kuhinje. Ispunjava dom mirisom domaće kave, a rezultat je jaka, aromatična kava s dozom karaktera.
Što vam treba:
- Moka lončić (za štednjak ili indukciju)
- Kava srednje finoće (između filter i espresso mljevenja)
- Voda (po mogućnosti filtrirana)
Recept za savršenu moku:
- Donji dio napunite vodom do ventila (nemoj prelaziti granicu).
- U metalnu košaricu stavite kavu do vrha. Sastavite lončić, stavite ga na srednje jaku vatru i pričekajte. Kad kava počne izlaziti u gornji dio – slušajte zvuk: kad ‘zafućka’, maknite s vatre.
- Odmah nakon pripreme promiješajte kavu u gornjem dijelu moka lončića da se okusi ujednače.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Cold brew– ljetna verzija kave koju možete pripremiti večer prije
Za sparne dane, cold brew je idealan izbor. Lagana, osvježavajuća, s manje kiseline i gorčine – cold brew pije se polako, u čaši punoj leda. I ono najbolje: priprema se unaprijed.
Što vam treba:
- Grubo mljevena kava (poput krupne soli)
- Voda (hladna ili sobne temperature)
- Staklenka ili vrč, filter (gaza, papir, French press)
Recept za cold brew kod kuće:
Pomiješajte 100 g kave i 1 l vode u staklenki. Pokrijte i ostavite u hladnjaku 12–18 sati. Procijedite kroz gazu, filter ili French press. Poslužite s ledom, mlijekom, sirupom – po želji.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.