Za vrijeme visokih temperatura ovaj napitak pruža trenutno olakšanje od žege

Lassi je indijski napitak za zdravu i uravnoteženu probavu, ali nam može i poslužiti kao genijalno osvježavajuće piće za vrijeme ovih nepodnošljivo vrućih dana.

Uz đumbirovu vodu i kanji napitak, Lassi je treći važan napitak s kojim se susrećemo na ayurvedskim klinikama. Ayurveda, drevna indijska medicina, iz prirode crpi svoje lijekove i metode liječenja raznih stanja, a napitak Lassi preporuča se ispijati za vrijeme ljetnih mjeseci, kao i kod problema s probavom.

S obzirom na to da se mnogi jedva nose s visokim temperaturama, a drugi pak imaju probleme s probavom kad god odu na godišnji odmor, odlučili smo vam danas predstaviti recept za ovaj vitaminski napitak koji na više razina pomaže održavanju organizma u optimalnom stanju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli AyurVeda AG (@ayurvedaag)

Dakle, prvenstveno morate znati da se Lassi priprema s domaćim jogurtom, vodom te ljekovitim začinima i dodacima. Postupak pripreme Lassija vrlo je jednostavan. Radi se od domaćeg jogurta koji je svjež, a od kupovnog se razlikuje po finoći, lakoj probavljivosti i okusu. Svježi jogurt uspostavlja zdravu mikrofloru i jača imunitet pa je jako bitno da ako ikako možete za pripremu Lassija koristite domaći jogurt, a ne neki iz velikih supermarketa.

Općenito, kada ga pripremite, ispijte jednu čašu Lassija dnevno te bi on trebao smanjiti nadutost te olakšati i ubrzati rad probavnog sustava, pomaći kod zatvora, proljeva i drugih poremećaja želuca. Uz to, savršeno će hidrirati organizam te vas osvježiti. Možete ga napraviti u slatkoj ili slanoj verziji, a mi vam donosimo recepte za obje opcije.

Slani Lassi

Slani Lassi je posebno dobar za poticanje probavnog sustava, dok slatki Lassi hrani i smiruje tijelo.

Sastojci:

  • 1 čaša domaćeg jogurta
  • 3 čaše vode (sobne temperature)
  • prstohvat đumbira
  • prstohvat himalajske soli
  • prstohvat crnog papra
  • prstohvat kumina

Postupak pripreme:

Stavite vodu, jogurt i začine u blender i izmiksajte. Ako nemate blender ili štapni mikser, izmiksajte ručnom miješalicom dok se ne stvori fina pjenica. Isprobajte napitak i po osobnom ukusu dodajte ili smanjite količinu začina. Đumbir, crni papar i kumin potiču probavu te jačaju želudac i crijeva. Lassi je odmah spreman za konzumaciju, pa ga pripremite neposredno prije ručka za optimalno djelovanje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Milk & Meadows (@milk_meadows)

Slatki Lassi

Sastojci:

  • 1 čaša domaćeg jogurta
  • 3 čaše vode (sobne temperature)
  • prstohvat kardamoma
  • 1-2 jušne žlice organske ružine vodice
  • 2 jušne žlice meda

Postupak pripreme:

Stavite vodu, jogurt, med i 1 do 2 žlice ružine vodice (ovisno o jačini arome) u blender i izmiksajte. Isprobajte napitak te prilagodite količinu meda, kardamoma i ružine vodice vlastitom ukusu. Ako ne volite med, zamijenite ga čistim javorovim sirupom ili smeđim šećerom. Prirodni med pomaže kod bolesti želuca i crijeva. Kardamom potiče probavu i smanjuje plinove u crijevima te čisti jetru i tijelo od toksina. Ružina vodica uravnotežuje i obnavlja crijevnu floru, hladi tijelo i potiče probavu. Slatki Lassi konzumirajte odmah nakon pripreme, prije ili tijekom ručka.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sinnitta Barbaro (@sinnis_kitchen)

GastroMale tajneZa vrijeme visokih temperatura ovaj napitak pruža trenutno olakšanje od žege

Facebook

99,687FanovaLajkaj