Na nedavno održanom Vert Wonderland eventu kušali smo koktel koji nas je zaustavio usred gužve, svjetala i razgovora. Topao, mirisan i savršeno izbalansiran, bio je to onaj rijetki trenutak kada se čaša zadrži u rukama malo duže nego što je planirano. Iza šanka stajao je Denis Vlahovac, a njegov potpis na čaši bio je jasno prepoznatljiv.


Denis Vlahovac već godinama gradi Cocktail Empire kao platformu koja koktele ne tretira kao puki miks sastojaka, već kao iskustvo, ritual i priču. Njegov pristup spaja sezonalnost, lokalne sastojke i preciznu tehniku, ali bez pretencioznosti. Svaki koktel koji Denis kreira ima jasnu ideju i svrhu. Upravo zato nas je ovaj zimski teranino s jagodom i vanilijom osvojio na prvu: bio je istovremeno poznat i neočekivan, utješan i dovoljno slojevit da mu se vraćamo gutljaj po gutljaj.


Naravno, nismo mogli otići bez pitanja. Zamolili smo Denisa da s nama podijeli recept za koktel koji je obilježio večer — i on je, u svom stilu, to učinio velikodušno. U nastavku donosimo recept za napitak koji nosi duh zime, ali i onu tihu eleganciju po kojoj je Cocktail Empire prepoznat.

Zimski poljubac by Denis Vlahovac
Sastojci (za jednu čašu):
- 40 ml teranina
- 20 ml pirea od jagode
- 20 ml sirupa od vanilije
- 10 ml svježe iscijeđenog soka od limuna
- 110 ml soka od naranče
- 50 ml vode
Za posluživanje:
- 1 zvjezdasti anis
- 1 kriška naranče
Priprema:
U manji lončić ulijte teranino, pire od jagode, sirup od vanilije, sok od limuna, sok od naranče i vodu. Lagano zagrijavajte na srednje laganoj vatri, pazeći da smjesa ne proključa — dovoljno je da postane topla i mirisna.
Maknite s vatre, ulijte u čašu otpornu na toplinu, a zatim dodajte zvjezdasti anis i krišku naranče. Poslužite odmah, dok je napitak topao i aromatičan.


