Ljubiteljima kave ne treba dodatan nagovor da iskušaju neke nove recepte, pogotovo one koji bi se skoro pa mogli klasificirati kao desert. Sigurno se sjećate Dalgona kave koja je u ožujku tijekom izolacije doživjela mega uspjeh diljem cijelog svijeta (klik ovdje), a neka nova pravila i češći boravak kod kuće potencirali su isprobavanje i kreiranje nekih novih kofeinskih pripravaka koje sigurno vrijedi iskušati.
Svi se recepti mogu okarakterizirati kao jednostavni (i ‘odokativni’) i vjerojatno ćete za većinu već kod kuće imati sve što vam je potrebno, a osim Dalgona kave, isprobajte i neke nove kremaste opcije koje će bit savršen par relaksaciji u ugodnom okružju uz omiljenu knjigu.
Kremasta kava s indijskim oraščićima (veganska)
- 2 šalice kave
- šaka indijskih oraščića
- ekstrakt vanilije
- cimet
- med
- prstohvat soli
U blender ubacite vrelu kavu (instant ili tursku), šaku oraščića, malo ekstrakta vanilije, meda po želji, prstohvat cimeta i prstohvat soli. Miksajte na manjoj brzini oko 20 sekundi i onda na jačoj otprilike 45 sekundi. Poslužite toplu ili uz kockice leda i ne brinite – okus oraščića nećete osjetiti, ali će kavi podariti kremoznost.
Kava s mlijekom od omiljenih pahuljica
- 6 žlica omiljenih pahuljica
- mlijeko
- šalica espressa
- prstohvat soli
Pahuljice kojima ste nadodali prstohvat soli namočite u mlijeku barem 20 minuta (možete ih prije toga tostirati na tavi za jači okus). Procijedite mlijeko i ulijte u čašu s ledom pa potom nadodajte espresso.
Kremasta kava s Marsom ili Snickersom
- šalica kave
- 5 komadića omiljene čokoladice (Mars, Snickers, Twix…)
- mlijeko
- šlag
Napravite kavu i ubacite u blender zajedno s čokoladom te miksajte dok se sve ne sjedini, nadodajte šalicu mlijeka i opet miksajte. Ulijte u čašu s ledom i po želji na vrh stavite šlag.