Miomirisni cimet automatski nas podsjeća na Božić i zimske praznike, a u kombinaciji s bijelom čokoladom neodiljivi je desert koji će oduševiti i mlade i stare. Nije kompliciran za izradu, a finalno izgleda kao impozantna torta na nekoliko katova. Idealan za proslave ili svečane nedjeljne ručkove, ovaj je kolač pravi vjesnik božićnih praznika pred nama.
Sastojci:
Biskvit:
- 225 grama maslaca ili margarina
- 1 žlica ulja
- 200 grama šećera
- 4 jaja
- 240 grama brašna
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 160 grama kiselog vrhnja
- 1 vrećica vanilin šećera
- prstohvat soli
Krema:
- 300 grama bijele čokolade
- 3 dcl vrhnja za šlag
Cimet dio:
- 70 grama rastopljenog maslaca ili margarina
- 80 grama šećera
- 1 žlica brašna
- 1 čajna žličica cimeta
Postupak pripreme:
Maslac ili margarin pjenasto izmiješajte sa šećerom i uljem, postepeno dodajte jedno po jedno jaje, brašno sa praškom za pecivo, sol i kiselo vrhnje. Zatim u zasebnoj posudi izmiješajte sve sastojke za cimet dio. Bijeli biskvit stavite u kalup za tortu te kremu sa cimetom prelijte preko smjese za biskvit. Malo sve razmažite nožem ili napravite spirale među smjesama kako bi se prožele, sve na kraju zagladite i stavite peći na 165 stupnjeva oko sat vremena.
Za to vrijeme otopite čokoladu na pari sa vrhnjem za šlag i stavite u frižider da se dobro ohladi. Kada je ohlađena još ju izmiksajte mikserom. Kada je biskvit pečen pustite ga da se ohladi i zatim ga presijecite na dva dijela, namažite polovicu biskvita kremom od čokolade i drugi dio po vrhu biskvita. Sve poslažite jedno na drugo i ukrasite po želji.