Svakog vikenda smišljamo što novo pripremiti svojim gostima, ukućanima i prijateljima s kojima se družimo tijekom slobodnih dana u tjednu, pa vam ovog puta tako sugeriramo da napravite jednostavne, hrskave i jako aromatične keksiće od badema, bademovog brašna i ružine vodica – koja cijelom receptu daje poseban orijentalni štih.
Naime, mnogi okus ruže u hrani automatski povezuju s Orijentom, gdje se ruže u desertima mogu vrlo često pronaći. Od rahat lokuma pa sve do slatke riže s pistacijama i ružom, izbor bliskoistočnih jela u kojima se osjeti opojna ruža velik je, a mi vam danas predstavljamo recept koji spava najbolje od Mediterana i Orijenta. Naime, radi se o hrskavim bademovim keksićima kakvi se tradicionalno rade u Italiji i Dalmaciji, ali s malim okusnim twistom – dodatkom ruže. Vjerujte nam, ovaj okusni spoj funkcionira neodoljivo dobro.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Bademovi kolačići s ružinom vodicom
Sastojci:
- 180 g maslaca
- 230 g šećera
- 1 vanili šećer
- 10- ak kapi ružinog ulja ili 1 čajna žličica ružine vodice
- 2 jaja
- 1/3 čajne žličice sode bikarbone
- 320 g glatkog brašna od badema
- 100 g krupno sjeckanih tostiranih badema
- po želji smrvljene latice ruža
- listići badema po želji
Postupak pripreme:
- Bademe tostirajte na 190° C 5 minuta i krupno nasjeckajte.
- Maslac ostavite desetak minuta na sobnoj temperaturi, pa ga mikserom ili u multipraktiku pjenasto umutite sa šećerom i vanili šećerom. Dodajte ružinu vodicu i jedno po jedno jaje.
- Brašno pomiješajte sa sodom bikarbonom i umiješajte u smjesu. Zatim lagano ručno umiješajte krupno sjeckane bademe.
- Lim prekrijte papirom za pečenjem, pa žlicom za sladoled stavljajte kuglice smjese na razmaku od 7 cm. Po želji pospite usitnjenim suhim laticama ruža.
- Sve zajedno stavite na 15-ak minuta u hladnjak, a pećnicu zagrijte na 200° C.
- Pecite 10-12 minuta, dok kolačići ne počnu lagano zlatiti na rubovima. Po želji možete posipati kolačiće listićima badema, koji će dati dodatnu dozu hrskavosti.
- Ostavite ih da se potpuno ohlade na limu za pečenje, pa tek onda prebacite na tanjur za posluživanje.
- Još jedan mali savjet – ako želite da vam keksići budu roskasti te tako i izgledom prizivaju u misli latice ruže, samo u smjesu dodajte rozo bojilo za hranu – tako će keksi biti još efektniji.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.