Bakina pita od jabuka kao savršeni dodatak jesenskom stolu

Klasik koji uvijek pali.

Obožavamo eksperimentirati u kuhinji i isprobavati pripremu jela iz različitih svjetskih gastronomija, no ponekad je ultimativni comfort food uživanje u klasičnim receptima naših baka. Starinska, tradicionalna jela vraćaju nas u djetinjstvo i podsjećaju na naše korijene, a tijekom jeseni nema boljeg deserta tog tipa od sočne pite od jabuka.

Iako ovaj desert nije nešto originalan i svi smo ga jeli sto puta, uvijek mu se rado vraćamo zbog okusa koji je čista esencija jesenskog užitka – malo cimeta, puno jabuka i šećera te prhko tijesto koje se topi u ustima. Kome treba išta više od toga?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Doris 🍋🌿 (@foodoris_)

Klasična pita od jabuka

Za tijesto:

  • 200 g glatkog pšeničnog brašna
  • 100 g oštrog pšeničnog brašna
  • 250 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja
  • prstohvat soli
  • malo ribane korice limuna

Za nadjev:

  • 7-8 većih kiselijih jabuka
  • 100 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g grožđica (+ tri žlice ruma za namakanje)
  • šaka sjeckanih oraha

Postupak pripreme:

  • Jabuke prvo ogulite i naribajte na grubi dio ribeža ili ih nasjeckajte na sitne kockice. U širu posudu stavite kockicu maslaca, dodajte jabuke, šećer i vanilin šećer te cimet pa lagano pirjajte jabuke dok ne omekšaju i dok ne ishlapi tekućina. Ohladite pa umiješajte sjeckane orahe i namočene grožđice.
  • U zdjelu prosijte obje vrste brašna, dodajte sol, šećer, prašak za pecivo, na kockice narezan maslac, ribanu koricu od polovice limuna, jedno jaje i kiselo vrhnje pa umijesite glatko tijesto.
  • Na pobrašnjenoj površini premijesite tijesto pa ga podijelite na dva dijela.
  • Prvi dio razvaljajte na veličinu pleha 25 x 36 cm. Maslacem namažite pleh, pobrašnite ga pa u njega stavite razvaljano tijesto. Tijesto izbockajte vilicom. Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta.
  • Na razvaljano tijesto dodajte nadjev od jabuka pa ga poravnajte žlicom. Preko nadjeva nanesite drugi dio razvaljanog tijesta pa i njega izbockajte vilicom.
  • Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se pita skroz ohladi, potom je posipajte šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite.
GastroReceptiBakina pita od jabuka kao savršeni dodatak jesenskom stolu

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram