Slasna, sirupom natopljena baklava jedan je od najpoznatijih deserata istočne Europe i Bliskog istoka. Iako se točno porijeklo teško utvrđuje, pretpostavlja se da baklava vuče korijene iz Osmanskog Carstva, gdje su je pripremali za sultanove gozbe. Tijekom stoljeća, recept je putovao i razvijao se, a danas gotovo svaka zemlja ima svoju verziju – grčka, turska, bosanska ili pak armenska – svaka donosi nešto autentično.
Tradicionalno, baklava se radi od tankih kora, mljevenih oraha ili pistacija, preljeva se sirupom od šećera ili meda i često začinjava cimetom ili klinčićima. No, suvremeni food trendovi donose zanimljive reinterpretacije ovog klasičnog recepta. Jedna od njih je upravo – baklava s malinama.
Zašto baš maline? Osim što su sezonske, svježe i neodoljivo mirisne, maline svojim lagano kiselkastim i osvježavajućim okusom savršeno balansiraju bogatstvo i slatkoću klasične baklave. Ova voćna varijanta postaje prava eksplozija okusa – spoj hrskavih kora, sočnih malina, orašastih plodova i sirupa od limuna čini je idealnim desertom za proljetne i ljetne dane.
U nastavku donosimo jednostavan recept koji možete pripremiti kod kuće – savršen za vikend druženja, obiteljske ručkove ili kada želite impresionirati goste nečim posebnim.

Baklava s jagodama
Sastojci:
- 1 pakiranje tankih kora za savijače (cca 500 g)
- 300 g svježih malina
- 200 g mljevenih oraha (može i bademi ili pistacije)
- 100 g šećera
- 1 žličica cimeta
- 200 g maslaca (otopljenog)
Za sirup:
- 250 ml vode
- 200 g šećera
- Sok 1 limuna
- 1 vanilin šećer ili štapić vanilije
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. U zdjeli pomiješajte mljevene orahe, šećer i cimet. U manjoj zdjeli pripremite otopljeni maslac, a u drugoj maline, nasjeckane.
- Na namašćeni lim (cca 30 × 20 cm) stavite dvije kore, premažite ih maslacem. Ponovite sloj još dvaput (ukupno 6 kora). Rasporedite trećinu smjese oraha, a preko nje trećinu malina.
- Dodajte još 2-3 kore, premažite maslacem pa ponovno složite orahe i maline. Ponovite dok ne potrošite sastojke, a na vrh na kraju dodajte još 2-3 kore, dobro premazane maslacem.
- Oštrim nožem narežite baklavu na rombove ili kvadrate. Pecite 40–45 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Dok se baklava peče, pripremite sirup: U loncu zakuhajte vodu, šećer, limunov sok i vaniliju, i kuhajte 10 minuta dok ne postane lagano gust.
- Vruću baklavu prelijte vrućim sirupom. Ohladite na sobnoj temperaturi pa ostavite nekoliko sati (idealno preko noći) da se sirup upije.
- Baklava s malinama najbolja je kad odstoji, ali teško je odoljeti mirisu iz pećnice! Poslužite je uz kuglicu sladoleda od vanilije ili uz svježe tučeno slatko vrhnje. Možete je ukrasiti svježim malinama i listićima mente za dodatni wow efekt.