Stres nas radnim danima zna obuzeti pa je potrebno naći radnje koje će nas opustiti, a mi sugeriramo da dio dana iskoristite za aktivnost koja dokazano psihički opušta – pečenje kolača! Naime, psihološka istraživanja pokazuju da pečenje slastica i deserata opušta te oslobađa od stresa, a mi mislimo da ne postoji bolji način za iskoristiti popodne nego u pripremi nekog dekadentnog deserta i onda kušanja istoga.
Ovoga puta vam preporučujemo da pripremite neodoljivo kremasti, prozračni baskijski cheesecake s kremom od pistacija, a koji možete poslužiti s dodatkom jagoda – proljetnog voća koje je upravo stiglo u naše dućane. Nema šanse da požalite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Baskijski cheesecake od pistacija
Sastojci:
- 450 g krem sira
- 260 g vrhnja za šlag s postotkom masti od 33 %
- 15 g kukuruznog škroba
- 85 g kreme od pistacija
- 100 g šećera u prahu
- 3 jaja
- 2 žličice soka od limuna
- jagode po želji
Postupak pripreme:
- Upalite mikser na sporoj brzini i pomiješajte krem sir i vrhnje za šlag. Dodajte polagano šećer u prahu, škrob te sve dobro umutite dok ne dobijete lijepu kremu. Zatim dodajte pastu od pistacija, jaja, sok od limuna i sve miješajte dok ne dobijete posve glatku smjesu. Ako želite jako izraženu zelenu boju kolača, dodajte malo matcha praha u kremu – čisto za jači pigment.
- Kremu premjestite u okrugli kalup za torte promjera 16 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
- Pećnicu zagrijte na 230 stupnjeva te kolač stavite peći na 30 do 40 minuta na program bez ventilatora. Kolač na vrhu mora potamniti te čak djelovati kao da je zagorio – to mu daje poseban, prepoznatljiv baskijski ‘štih’. Nakon što je kolač dobio lijepu boju, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a potom ga stavite u frižider na najmanje 6 sati. Poslužite uz svježe jagode i uživajte!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.