Čupavci, mađarica i rafaelo kuglice spadaju u poznate i obožavane recepte za kolače i iako ih obožavamo u klasičnim verzijama, ovaj put poznate okuse možete isprobati u nekim novim kombinacijama. Prvi su na redu bijeli čupavci, a u nastavku teksta pronađite recepte za bijelu mađaricu i zdravu verziju omiljenih rafaelo kuglica.
Bijeli čupavci
Biskvit
- 3 jaja
- 50 g šećera
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 150 g pšeničnog oštrog brašna
- pola praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
Krema
- 200 g bijele čokolade
- 150 g maslaca
- 200 ml mlijeka
- 2 žlice likera od kokosa
- 120 g kokosovog brašna
- 100 g badema u listićima
Priprema
Za početak žumanjke i šećer pjenasto izmješajte te im dodajte ulje i brašno koje pomiješano s praškom za pecivo i vanilin šećerom. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka i smjesu ulijte u prethodno nauljen i brašnom posipan pleh. Stavite u pećnicu na temperaturu od 180 °C oko 20 minuta. Biskvit stavite na hlađenje.
Mlijeko i čokoladu na kockice zagrijte i kad se otopi nadodajte maslac i zagrijte do vrenja. Maknite s vatre i nadodajte liker od kokosa.
Ohlađeni biskvit narežite na kockice i umakajte u rastopljenu čokoladu i smjesu kokosova brašna i listića badema.
Bijela mađarica
Kore:
600 g brašna
50 g masti ili maslaca
2 jaja
200 g šećera
1 jogurt
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Krema:
500 ml mlijeka
200 g bijele čokolade
60 g gustina
200 g šećera
150 g maslaca
80 g mljevenih badema
1 vanilin šećer
U zdjeli prvo pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer, zatim dodajte mast, a na kraju razmućena jaja i jogurt. Zamijesite tijesto, a zatim ga podijelite na pet jednakih komada. Svaki od komada razvaljajte na papiru za pečenje i stavite na poleđinu lima. Ovisno o pećnici, svaku od kora pecite pet do osam minuta na 180 C.
Dok se kore hlade, pripremite kremu. Malo mlijeka pomiješajte s gustinom, šećerom i vanilin šećerom. Preostali dio mlijeka zagrijte do vrenja pa odmah dodajte razmućeni gustin. Kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. U gotovu vruću kremu dodajte maslac i bijelu čokoladu dok se čokolada i maslac ne otope. Na kraju dodajte mljevene bademe i dobro promiješajte da se krema sjedini.
Na hladne kore, lijevajte vruću kremu te pustite da se ohladi. Ohlađeni kolač po želji posipajte šećerom u prahu, glazurom od bijele čokolade, kokosom…
Zdrava verzija rafaelo kuglica
Sastojci:
100 g kokosovog brašna
25 g kokosovih mrvica + mrvice za valjanje
4 žlice mlijeka od kokosa
2 žlice kokosovog ulja
3 žlice meda
1/2 žličice ekstrakta vanilije
oljušteni bademi
Priprema:
Pomiješajte brašno, mrvice, mlijeko i ekstrakt vanilije. U drugoj posudi na laganoj vatri miješajte kokosovo ulje i med dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Spojite ih i miješajte dok ne dobijete čvrstu smjesu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a nakon toga smjesu stavite u hladnjak 15-tak minuta radi lakšeg oblikovanja. Potom oblikujte kuglice, u sredinu dodajte po jedan badem pa ih uvaljajte u mrvice od kokosa.