Blagdani su vrijeme kada si dopuštamo malo više uživanja, a ništa ne opisuje taj osjećaj uživanja u trenutku i životu kao jedenje ukusne, dekadentne, raskošne torte od čokolade. Iako je kalorijska bomba, ne možemo joj i ne želimo odoljeti. I zato smo pronašli najfiniju verziju recepta koja spaja bogatstvo čokolade, hrskavost lješnjaka i kremoznost praliné punjenja.
Ova raskošna torta izgleda poput desertnog dragulja, a okusom podsjeća na sve ono što volimo u zimskim slasticama – toplinu, punoću, aromu prženih orašastih plodova i onaj neodoljivi osjećaj ‘jednog zalogaja koji odmah vrati u djetinjstvo’. Idealna je za svečane večere, božićne stolove ili kao desert kojim želiš impresionirati najdraže. Vjerujte nam, nema bolje od ove božićne čoko torte!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Čokoladna pralina torta s lješnjakom
Sastojci:
Biskvit od čokolade i lješnjaka:
- 4 jaja
- 120 g šećera
- 100 g tamne čokolade
- 80 g maslaca
- 80 g mljevenih prženih lješnjaka
- 50 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
Pralina krema:
- 250 ml slatkog vrhnja
- 200 g mascarponea
- 150 g čokoladnog pralina namaza (ili Nutelle + žlica mljevenih lješnjaka)
- 1 žlica kakaa
- 1 žlica šećera u prahu (po potrebi)
Čokoladna ganache glazura:
- 150 g tamne čokolade
- 120 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica maslaca (za sjaj)
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite kalup promjera 20–22 cm papirom za pečenje. Čokoladu i maslac otopite na pari pa malo ohladite. U posebnoj posudi miksajte jaja i šećer dok ne postanu pjenasti i svijetli. Umiješajte otopljenu čokoladu, a zatim dodajte mljevene lješnjake, brašno, prašak za pecivo i sol. Smjesu nježno sjedinite i prebacite u kalup. Pecite oko 20–25 minuta, dok čačkalica ne izađe suha. Ohladite potpuno.
- Slatko vrhnje izmiksajte u mekani šlag. U drugoj zdjeli sjedinite mascarpone, pralina namaz, kakao i šećer u prahu. Lagano umiješajte šlag u smjesu da dobijete baršunastu, čvrstu kremu. Po želji dodajte još mljevenih lješnjaka za intenzivniji okus.
- Biskvit prerežite na dva sloja (ako je dovoljno visok). Prvi sloj premažite obilnom količinom pralina kreme, poklopite drugim slojem i cijelu tortu obložite ostatkom kreme. Stavite u hladnjak da se stisne barem 1 sat.
- Zagrijte vrhnje do vrenja, maknite s vatre i dodajte sitno nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se sve ne otopi i pretvori u svilenkasti ganache. Dodajte maslac za sjaj i kratko ohladite. Prelijte po torti i rasporedite tako da lagano curi preko rubova.
- Tortu ukrasite cijelim ili grubo sjeckanim lješnjacima, čokoladnim kuglicama ili pralinama. Ohladite prije posluživanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.


