Blagdanski stol obogatite citrusnim kuglofom od naranče i limuna. Oduševit će vas

Recept koji će se svidjeti i mladima i starima.

Zima je sezona citrusa, tih prekrasnih voćki žarkih boja i krcatih vitaminima, a ako imate par domaćih limuna i naranča, preporučamo vam da svoje ukućane ili goste ovih blagdana oduševite mekim i sočnim citrusnim kuglofom. Slatkoća naranče i kiselkast okus limuna savršeno se spajaju u ovom kolaču koji je najslađe jesti uz čaj ili neki drugi topli napitak, a uz dodatak šećerne glazure i posipa od kandiranog voća bit će i vizualna zvijezda stola.

Citrusni kuglof od naranče i limuna

Sastojci:

  • maslac za premazivanje
  • 350 g brašna
  • 2 limuna
  • 1 velika ili 2 male naranče
  • 300 g šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 3/4 žličice krupne soli
  • 180 g creme fraiche
  • 6 velikih jaja, sobne temperature
  • 165 g maslaca, rastopljenog

Za sirup:

  • 1/3 šalice svježeg limunovog soka (od 1 do 2 limuna)
  • 3 žlice svježeg soka od naranče
  • 100 g šećera

Za glazuru:

  • 125 g šećera u prahu
  • 2 do 3 žlice svježeg limunovog soka

Za posluživanje:

    • lagano zaslađeni šlag
    • kandirana korica limuna (po želji)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tori’s Melbourne (@torismelb)

Postupak pripreme: 

  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Premažite kalup za kuglof maslacem, pospite ga brašnom te istresite višak brašna.
  • Sitno naribajte 2 žličice korice limuna i 1/2 žličice korice naranče. Oštrim nožem uklonite koru i gorki bijeli dio citrusa. Držeći limun ili naranču iznad posude, izrežite citrus na kriške te ih iscijedite u posebnu posudu. Zatim te iste kriške izrežite na komadiće i stavite ih u zasebnu posudu. Postupak ponovite s preostalim limunom i narančama, stavljajući sok u jednu zdjelu i komadiće citrusa u drugu (trebat će vam 3 žlice soka i 3/4 šalice komadića voća.)
  • U posudu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajte creme fraiche te miksajte na srednjoj brzini dok se ne sjedini. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno, pa nastavite miksati.
  • Potom umiješajte otopljeni maslac, sok citrusa i naribanu koricu limuna i naranče. Dodajte komadiće limuna i promiješajte da se svi sastojci sjedine. Premjestite tijesto u pripremljeni kalup. Pecite oko 48 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu tijesta ne postane čista.
  • Za sirup: Sokove citrusa i šećer u prahu prokuhajte u loncu, miješajući dok se šećer ne otopi.
  • Za glazuru: Umutite u posudi šećer i sok od limuna.
  • Kada je kolač gotov, ostavite ga da se ohladi 15 minuta. Izvadite ga iz kalupa i prebacite u plitku posudu. Premažite ga sirupom i ostavite da se sav sirup upije u kolač.  Kuglof zatim vratite u pećnicu na dodatnih 5 minuta. Nakon 5 minuta izvadite kuglof iz pećnice i premažite ga gustom glazurom.
  • Prije posluživanja, ostavite kolač da se potpuno ohladi. Poslužite ga uz žlicu šlaga i kandiranu koricu limuna.
GastroReceptiBlagdanski stol obogatite citrusnim kuglofom od naranče i limuna. Oduševit će vas

U četiri koraka do blistave kože uz nenametljiv make up za svaki dan

Ispravi, ujednači, poboljšaj i iznad svega zabavi se! Filozofija je to linije Avène Couvrance, visoko podnošljive medicinske korektivne šminke specijalizirane za korekciju svih vrsta...

Facebook

100,860FanovaLajkaj