Zima je sezona citrusa, tih prekrasnih voćki žarkih boja i krcatih vitaminima, a ako imate par domaćih limuna i naranča, preporučamo vam da svoje ukućane ili goste ovih blagdana oduševite mekim i sočnim citrusnim kuglofom. Slatkoća naranče i kiselkast okus limuna savršeno se spajaju u ovom kolaču koji je najslađe jesti uz čaj ili neki drugi topli napitak, a uz dodatak šećerne glazure i posipa od kandiranog voća bit će i vizualna zvijezda stola.
Citrusni kuglof od naranče i limuna
Sastojci:
- maslac za premazivanje
- 350 g brašna
- 2 limuna
- 1 velika ili 2 male naranče
- 300 g šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 3/4 žličice krupne soli
- 180 g creme fraiche
- 6 velikih jaja, sobne temperature
- 165 g maslaca, rastopljenog
Za sirup:
- 1/3 šalice svježeg limunovog soka (od 1 do 2 limuna)
- 3 žlice svježeg soka od naranče
- 100 g šećera
Za glazuru:
- 125 g šećera u prahu
- 2 do 3 žlice svježeg limunovog soka
Za posluživanje:
-
- lagano zaslađeni šlag
- kandirana korica limuna (po želji)
View this post on Instagram
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Premažite kalup za kuglof maslacem, pospite ga brašnom te istresite višak brašna.
- Sitno naribajte 2 žličice korice limuna i 1/2 žličice korice naranče. Oštrim nožem uklonite koru i gorki bijeli dio citrusa. Držeći limun ili naranču iznad posude, izrežite citrus na kriške te ih iscijedite u posebnu posudu. Zatim te iste kriške izrežite na komadiće i stavite ih u zasebnu posudu. Postupak ponovite s preostalim limunom i narančama, stavljajući sok u jednu zdjelu i komadiće citrusa u drugu (trebat će vam 3 žlice soka i 3/4 šalice komadića voća.)
- U posudu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajte creme fraiche te miksajte na srednjoj brzini dok se ne sjedini. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno, pa nastavite miksati.
- Potom umiješajte otopljeni maslac, sok citrusa i naribanu koricu limuna i naranče. Dodajte komadiće limuna i promiješajte da se svi sastojci sjedine. Premjestite tijesto u pripremljeni kalup. Pecite oko 48 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu tijesta ne postane čista.
- Za sirup: Sokove citrusa i šećer u prahu prokuhajte u loncu, miješajući dok se šećer ne otopi.
- Za glazuru: Umutite u posudi šećer i sok od limuna.
- Kada je kolač gotov, ostavite ga da se ohladi 15 minuta. Izvadite ga iz kalupa i prebacite u plitku posudu. Premažite ga sirupom i ostavite da se sav sirup upije u kolač. Kuglof zatim vratite u pećnicu na dodatnih 5 minuta. Nakon 5 minuta izvadite kuglof iz pećnice i premažite ga gustom glazurom.
- Prije posluživanja, ostavite kolač da se potpuno ohladi. Poslužite ga uz žlicu šlaga i kandiranu koricu limuna.