Bliži se Uskrs pa je vrijeme da krenemo s pečenjem pinci. Imamo provjereno dobar recept

Omiljeni uskršnji slatki kruh i ove se godine mora naći na blagdanskom stolu.

Uskrs ne možemo zamisliti bez kuhane šunke, pisanica, odnosno jaja, mladog luka, sira i vrhnja te rotkvica, ali i tradicionalnog slatkog kruha, odnosno – pince. U nekim je regijama zovu uskrsnom pogačom ili sirnicom, a najpoznatija je u svim krajevima Hrvatske kao pinca, slasni kruh-kolač sličan božićnom panettoneu, samo u light, proljetnoj verziji.

Porijeklom iz Italije, ovaj je blagdanski kruh pokorio svijet i to zahvaljujući svojoj mekoj, izdašnoj teksturi tijesta, odličnoj kombinaciji okusa i relativno jednostavnoj pripremi. Kako biste i vi ovog Uskrsa imali pravu gozbu na svom stolu, preporučamo vam da ne kupujete pincu iz trgovine već si date malo truda i umijesite je sami. Rezultat će, uz recept koji vam donosimo, biti odličan, a vi ćete se jedva suzdržati da cijelu ovu slasnu slatku pogaču ne pojedete već za uskršnji doručak.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Biljana Milina (@biljanamilina)

Tradicionalna pinca

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 3 jaja + 2 žumanjka
  • 25 dag šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 naribane kore naranče i 1 kora limuna (neprskanih)
  • 1 svježi kvasac
  • 25 dag masnoće (10 dag masti + 15 dag maslaca)
  • 5 dl mlijeka
  • prstohvat soli

Postupak pripreme:

  • U posudi zagrijte 1 dl mlijeka (ne smije biti prevruće), dodajte 1 čajnu žlicu šećera i 1 čajnu žlicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže pokriveno kuhinjskom krpom. Brašno prosijte u posudu i ostavite na toplom kako bi se ugrijalo.
  • Mutite 3 cijela jaja i 2 žumanjaka dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom u nju dodajte šećer, vanilin šećer te ponovno miksajte dok smjesa ne postane homogena, a kristali šećera rastopljeni. Na kraju umiješajte naribanu koricu naranče i limuna te izmiješajte.
  • Na laganoj vatri rastopite maslac i mast (pazite da bude vrelo, ali da ne prokuha).
  • Prvu smjesu jaja i šećera dodajte u brašno i lagano izmiješajte, potom u nekoliko navrata ulijte masnoću uz neprekidno miješanje. Dodajte prstohvat soli i uzdignuti kvasac, ponovno sve izmiješajte i počnite dolijevati mlijeko uz neprestano miješanje.
  • Smjesu ostavite na toplom prekrivenu stolnjakom dok se ne udvostruči. Nakon toga ju ponovno umijesite i podijelite na četiri jednake loptice. Pince prebacite na protvan prekriven masnim papirom i ostavite da se dignu.
  • Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva, a oblikovane pince nakon što se uzdignu oštrim škarama razrežite od sredine prema tri kuta čineći rezove dugačke oko 5 centimetara dužine. Pecite 30 minuta.
  • U međuvremenu napravite sirup od ½ dl vode i 1 velike žlice šećera, dobro izmiješajte i nakon 30 minuta pečenja izvadite pince iz pećnice i premažite ih sirupom te pospite šećerom. Vratite pince u pećnicu na još 10 minuta, izvadite i dobro ohladite prije rezanja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Daniela, Salt Lake City UT (@mogwaisoup)

GastroReceptiBliži se Uskrs pa je vrijeme da krenemo s pečenjem pinci. Imamo...

Volite vrhunski gin? Zanimat će vas ova limitirana Old Pilot’s edicija

Već itekako poznata i višestruko svjetski nagrađivana, hrvatska craft destilerija, poznata po svojoj izuzetnoj kvaliteti i bogatoj avijatičarskoj baštini, specijalizirana za proizvodnju vrhunskog gina...

Facebook

99,687FanovaLajkaj