Uskrs ne možemo zamisliti bez kuhane šunke, pisanica, odnosno jaja, mladog luka, sira i vrhnja te rotkvica, ali i tradicionalnog slatkog kruha, odnosno – pince. U nekim je regijama zovu uskrsnom pogačom ili sirnicom, a najpoznatija je u svim krajevima Hrvatske kao pinca, slasni kruh-kolač sličan božićnom panettoneu, samo u light, proljetnoj verziji.
Porijeklom iz Italije, ovaj je blagdanski kruh pokorio svijet i to zahvaljujući svojoj mekoj, izdašnoj teksturi tijesta, odličnoj kombinaciji okusa i relativno jednostavnoj pripremi. Kako biste i vi ovog Uskrsa imali pravu gozbu na svom stolu, preporučamo vam da ne kupujete pincu iz trgovine već si date malo truda i umijesite je sami. Rezultat će, uz recept koji vam donosimo, biti odličan, a vi ćete se jedva suzdržati da cijelu ovu slasnu slatku pogaču ne pojedete već za uskršnji doručak.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Tradicionalna pinca
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 3 jaja + 2 žumanjka
- 25 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- 3 naribane kore naranče i 1 kora limuna (neprskanih)
- 1 svježi kvasac
- 25 dag masnoće (10 dag masti + 15 dag maslaca)
- 5 dl mlijeka
- prstohvat soli
Postupak pripreme:
- U posudi zagrijte 1 dl mlijeka (ne smije biti prevruće), dodajte 1 čajnu žlicu šećera i 1 čajnu žlicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže pokriveno kuhinjskom krpom. Brašno prosijte u posudu i ostavite na toplom kako bi se ugrijalo.
- Mutite 3 cijela jaja i 2 žumanjaka dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom u nju dodajte šećer, vanilin šećer te ponovno miksajte dok smjesa ne postane homogena, a kristali šećera rastopljeni. Na kraju umiješajte naribanu koricu naranče i limuna te izmiješajte.
- Na laganoj vatri rastopite maslac i mast (pazite da bude vrelo, ali da ne prokuha).
- Prvu smjesu jaja i šećera dodajte u brašno i lagano izmiješajte, potom u nekoliko navrata ulijte masnoću uz neprekidno miješanje. Dodajte prstohvat soli i uzdignuti kvasac, ponovno sve izmiješajte i počnite dolijevati mlijeko uz neprestano miješanje.
- Smjesu ostavite na toplom prekrivenu stolnjakom dok se ne udvostruči. Nakon toga ju ponovno umijesite i podijelite na četiri jednake loptice. Pince prebacite na protvan prekriven masnim papirom i ostavite da se dignu.
- Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva, a oblikovane pince nakon što se uzdignu oštrim škarama razrežite od sredine prema tri kuta čineći rezove dugačke oko 5 centimetara dužine. Pecite 30 minuta.
- U međuvremenu napravite sirup od ½ dl vode i 1 velike žlice šećera, dobro izmiješajte i nakon 30 minuta pečenja izvadite pince iz pećnice i premažite ih sirupom te pospite šećerom. Vratite pince u pećnicu na još 10 minuta, izvadite i dobro ohladite prije rezanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.