Iako je Božić prošao, a glavni dio blagdanskih gozbi je za nama, još nam predstoji dostojno ispratiti 2021. i proslaviti 2022. godinu. Osim što planiramo uploviti u novih 365 dana oko Sunca s jasno definiranim ciljevima i željama, te u genijalnim modnim outfitima, isto tako nam je u planu i dobro se zabaviti na dočeku 2022. te se do sita najesti odlične hrane. Stoga, ukoliko i vi još uvijek žudite za blagdanskim keksima, njima se možete častiti i za Novu godinu – dodajte im čokolade i šampanjca i dobit ćete kolačiće kojima nitko ne može odoljeti. Recept vas čeka u nastavku.
Kolačići sa šampanjcem
Sastojci:
- 1 šalica šampanjca (240 ml)
- ¼ šalice keme od vrhnja (60 ml)
- Čips od bijele čokolade (240 g)
- 1 ¼ šalice neslanog maslaca (280 g), omekšanog
- 4 žlice šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 šalice brašna za sve namjene (250 g)
- 1 žličica soli
- 2 šalice oraha (250 g), sitno mljevenih
Glazura:
- 1 žlica kreme za kolače
- Komadići čokolade
- ¼ šalica jestive zlatne prašine (30 g) za prskanje
Postupak pripreme:
- U jednoj posudi umiješajte sastojke za kolačiće. U drugoj posudi zakuhajte šampanjac i tako kuhajte oko 5 minuta. U šalici za mjerenje ili zdjeli miksajte gustu kremu od vrhnja do vrenja. Vruću kremu i polovicu zagrijanog šampanjca prelijte preko čokoladnih komadića za kekse u zdjeli i pustite da se odmori 1 minutu. Umutiti dok ne postane glatko. Dodajte 4 žlice neslanog maslaca i umutite dok se ne otopi i dobro sjedini. Pokrijte i ohladite u hladnjaku 2 sata.
- U velikoj zdjeli električnom ručnom miješalicom izmiksajte preostalu šalicu neslanog maslaca i šećer u prahu sve dok ne postane pahuljast. Dodajte vaniliju i istucite da se sjedini. Dodajte brašno, po 1 šalicu, i miješajte dok se ne sjedini pa svemu onda dodajte sol. Dodajte i orahe te istucite da se sjedine. Rukama pritisnite tijesto zajedno u kuglu i zamotajte u plastičnu foliju. Tijesto stavite u hladnjak najmanje 30 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 190˚C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Koristite 2 žlice kako biste na pripremljeni lim stavili kuglice tijesta za kekse. Potopite svaku kuglicu u disk na dlanu i napunite s 1 žličicom kreme od bijele čokolade. Preklopite rubove kako biste u potpunosti prekrili kremu i zarolajte natrag u kuglu. Nakon što se svi kolačići napune, stavite u hladnjak na 15 minuta. Kolačiće pecite 15 minuta, dok ne porumene. Ohladiti i poslužiti!
- Kako biste napravili glazuru, gustu kremu grijte u mikrovalnoj pećnici. Kremu i preostali reducirani šampanjac prelijte čokoladnim komadićima u vrućoj posudi i umutite dok ne dobijete glatku smjesu. Ohlađene kolačiće umočite u čokoladni ganache i pospite jestivom zlatnom prašinom.