Paloma je jedan od onih koktela koji osvaja jednostavnošću – osvježavajuć, lagano gorak i savršeno balansiran. U božićnoj verziji zadržava svoju prepoznatljivu bazu od tequile i grejpa, ali dobiva toplije, aromatične note koje prizivaju blagdansku atmosferu: cimet, klinčić, narančina korica i dašak meda. Ovaj koktel idealan je za božićna druženja jer djeluje sofisticirano, ali nije težak, pa se može poslužiti i kao aperitiv uz blagdanski stol.
Božićna Paloma
Za božićnu Palomu trebat će vam kvalitetna tequila blanco, svježe cijeđeni sok ružičastog grejpa, svježi sok limete i malo meda ili agavinog sirupa za prirodnu slatkoću. Blagdanski karakter dolazi kroz štapić cimeta, prstohvat mljevenog klinčića ili muškatnog oraščića te gaziranu vodu ili soda vodu. Za ukrašavanje su idealni grančica ružmarina, kriška grejpa ili korica naranče.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Postupak pripreme:
U shaker s ledom ulijte tequilu, sok grejpa, sok limete i med. Lagano dodajte prstohvat cimeta i vrlo malo klinčića, dovoljno da se osjeti aroma, ali ne da nadvlada svježinu. Dobro protresite dok se sastojci ne povežu. Procijedite u čašu s ledom, nadolijte soda vodu i lagano promiješajte.
Ono što ovu Palomu čini posebnom jest balans između svježine citrusa i toplih zimskih začina. Cimet i klinčić podsjećaju na kuhano vino i božićne kolače, dok grejp zadržava onu karakterističnu, osvježavajuću gorčinu. Ako želite još izraženiji božićni dojam, rub čaše možete lagano navlažiti limetom i umočiti u mješavinu soli i malo cimeta.
Božićna Paloma izgleda najljepše u niskoj čaši s debelim dnom, ukrašena grančicom ružmarina koju možete lagano zapaliti (kratko!) kako bi otpustila aromu – efekt je i vizualno impresivan i mirisan jer će paljenje ružmarina otpustiti njegov miris. Poslužite je kao elegantni uvod u božićnu večeru ili kao lagani koktel za popodnevno druženje uz kolače.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.


