Kada pomislimo na slatke užitke koji prate blagdansko vrijeme, često nam na pamet padne Pavlova, jedna od najslavnijih torti svijeta. Hrskava kora, svjež šlag i obilje sočnog voća čine ovu slasticu zaista legendom među kolačima posljednjih 100 godina.
Naime, Pavlova je nastala 1920-ih inspirirana ruskom balerinom Anom Pavlovoj, a riječ je o slastičarskom pokušaju da se utjelovi sva krhkost i elegancija balerine.
S obzirom na nježne slojeve kreme, hrskavu koricu od bjelanjaka i slatkoću voća, rekli bismo da je Pavlova torta zaista ‘balet među kolačima’, neopisivo nježna, sofisticirana i elegantna. Bit će divan dodatak svakog blagdanskog stola, a osobito ju je prigodno napraviti u formi božićnog vijenca pa evo i recepta.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Božićni Pavlova vijenac
Sastojci:
- 4 velika bjelanjka
- 240 g šećera (preferirano šećer u prahu)
- 1 čajna žličica limunovog soka
- 1 čajna žličica cornstarcha (škrob)
- 300 ml vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 čajna žličica vanilije
- 200 g miješanog tropskog voća (mango, ananas) ili bobičastog voća
- Jagode ili maline za dekoraciju
- Menta za posipanje (opcionalno)
Postupak pripreme:
- Uključite pećnicu na 120°C (250°F) i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli, istucite bjelanjke dok ne postanu čvrsti vrhovi. Postepeno dodajte šećer, nastavljajući tući dok ne dobijete gustu i sjajnu smjesu. Umiješajte limunov sok i cornstarch.
- Prebacite smjesu na obloženi lim i oblikujte krug, s rubovima malo višim kako bi se stvorila udubina. Tu udubinu dodatno izdubite čašom, kako biste dobili oblik vijenca.
- Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 1-1.5 sat, dok ne postane čvrsta na vanjštini i lagano smeđa. Kada je gotova, isključite pećnicu i ostavite da se ohladi unutar pećnice.
- U drugoj zdjeli, pomiješajte vrhnje za šlag, šećer u prahu i vaniliju. Tucite dok ne dobijete čvrste vrhove.
- Kada je korica potpuno ohlađena, stavite šlag na jednu koru, a zatim ukrasite sjeckanim voćem po izboru. Prekrijte drugom korom ili ako imate samo jednu bazu, slažite šlag na koru, onda jedan red voća. Dodatno dekorirajte jagodama ili malinama i po želji pospite s malo mente.
- Prije posluživanja ohladite i dodatno pospite s malo šećera u prahu, kako biste dobili božićni vijenac u formi Pavlova torte.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.


