Jesen ima svoje male rituale: miris kave u rano jutro, prve debele dekice, maglu koja se spušta nad gradom… i naravno – bogati okus čokolade. Ona postaje neizostavan dio hladnijih dana, a kada se spoji s Nutellom i prženim kestenima, nastaje desert koji je čista, raskošna utjeha u svakom zalogaju. Brownie kocke s punjenjem od Nutelle i prženih kestena spajaju bogatu, gustu čokoladu u kontrastu s orašastom mekoćom kestena i kremastim srcem čokolade koja se topi čim ju zagrizete. Recept vas čeka u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Brownie kocke s punjenjem od Nutelle i prženih kestena
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
- 150 g maslaca
- 120 g smeđeg šećera
- 3 jaja
- 80 g glatkog brašna
- 2 žlice kakaa
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 100 g Nutelle (ili sličnog čokoladnog namaza)
- 100 g prženih i grubo nasjeckanih kestena
Postupak pripreme:
- U lončiću na laganoj vatri otopite čokoladu i maslac uz neprestano miješanje dok ne postanu glatka, sjajna smjesa. Maknite s vatre i dodajte šećer, dobro promiješajte, a zatim pustite da se smjesa malo ohladi.
- U ohlađenu čokoladnu smjesu umiješajte jedno po jedno jaje, potom vaniliju i prstohvat soli. Na kraju lagano umiješajte prosijano brašno i kakao – samo toliko da se povežu, jer želite da smjesa ostane gusta i sočna.
- U manji četvrtasti kalup (20×20 cm) obložen papirom za pečenje ulijte polovicu smjese. Preko nje rasporedite žličice Nutelle (možete ih prethodno malo omekšati da se lakše nanose), pospite prženim kestenima, pa prelijte ostatkom smjese i poravnajte.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 °C oko 25–30 minuta, ovisno o debljini smjese. Brownie treba biti pečen izvana, ali sočan iznutra – ne pretjerujte s pečenjem kako ne bi postao suh.
- Ostavite kolač da se potpuno ohladi prije rezanja, jer će se tada lijepo rezati na kocke i zadržati svoju kremastu sredinu. Po želji pospite kakaom ili s malo krupne morske soli za kontrast okusa.
- Brownie kocke možete poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije ili šlag s mirisom ruma – savršena kombinacija toplog i hladnog. Ako ih spremate unaprijed, čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi – bit će još sočnije idući dan, jer će se Nutella i kesteni potpuno sjediniti s čokoladnim slojem.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.