Brownie s kestenom i soljenom karamelom: Jesenska dekadencija na tanjuru

Desert koji bismo jeli i za doručak i za ručak i za večeru – ako ćemo iskreno.

Dok lišće vani šuška pod nogama u prvim jesenskim danima, u kuhinji se rađaju deserti koji su puni karaktera – bogati, mirisni i slojeviti, baš poput godišnjeg doba koje ih je inspiriralo. A među njima posebno mjesto zauzima brownie s kestenom i soljenom karamelom.

To je desert koji spaja zemljanu, nježnu aromu kestena s raskošnom čokoladom, a zatim sve zaokružuje slatko-slanim kontrastom karamele. Rezultat? Kolač kojem je teško odoljeti, savršen i za nedjeljna popodneva uz kavu i za jesenske večeri kada želite nešto utješno i posebno.

Brownie s kestenom i soljenom karamelom

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade
  • 150 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 3 jaja
  • 100 g brašna
  • 200 g pirea od kestena (može i onaj kupovni, bez šećera)
  • prstohvat soli

Za karamel:

  • 150 g šećera
  • 80 ml slatkog vrhnja
  • 50 g maslaca
  • prstohvat krupne morske soli

Postupak pripreme:

  • Čokoladu i maslac otopite na laganoj vatri ili na pari. Kad se smjesa sjedini, umiješajte šećer i pustite da se malo ohladi.
  • Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući nakon svakog.
  • Umiješajte brašno, prstohvat soli i pire od kestena, pazeći da smjesa ostane sočna i gusta.
  • Ulijte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 25–30 minuta na 180 °C. Brownie treba ostati mek iznutra.
  • U međuvremenu pripremite karamel: otopite šećer na srednjoj vatri dok ne dobije zlatnu boju, dodajte maslac i brzo umiješajte, a zatim pažljivo ulijte toplo vrhnje. Na kraju dodajte prstohvat krupne soli.
  • Pečeni brownie prelijte toplim karamelom, pustite da se malo ohladi, a zatim narežite na kocke

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kate Uhl Dean (@i_heart_eating)

GastroReceptiBrownie s kestenom i soljenom karamelom: Jesenska dekadencija na tanjuru

Facebook

100,860FanovaLajkaj