Dok lišće vani šuška pod nogama u prvim jesenskim danima, u kuhinji se rađaju deserti koji su puni karaktera – bogati, mirisni i slojeviti, baš poput godišnjeg doba koje ih je inspiriralo. A među njima posebno mjesto zauzima brownie s kestenom i soljenom karamelom.
To je desert koji spaja zemljanu, nježnu aromu kestena s raskošnom čokoladom, a zatim sve zaokružuje slatko-slanim kontrastom karamele. Rezultat? Kolač kojem je teško odoljeti, savršen i za nedjeljna popodneva uz kavu i za jesenske večeri kada želite nešto utješno i posebno.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Brownie s kestenom i soljenom karamelom
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 150 g maslaca
- 150 g šećera
- 3 jaja
- 100 g brašna
- 200 g pirea od kestena (može i onaj kupovni, bez šećera)
- prstohvat soli
Za karamel:
- 150 g šećera
- 80 ml slatkog vrhnja
- 50 g maslaca
- prstohvat krupne morske soli
Postupak pripreme:
- Čokoladu i maslac otopite na laganoj vatri ili na pari. Kad se smjesa sjedini, umiješajte šećer i pustite da se malo ohladi.
- Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući nakon svakog.
- Umiješajte brašno, prstohvat soli i pire od kestena, pazeći da smjesa ostane sočna i gusta.
- Ulijte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 25–30 minuta na 180 °C. Brownie treba ostati mek iznutra.
- U međuvremenu pripremite karamel: otopite šećer na srednjoj vatri dok ne dobije zlatnu boju, dodajte maslac i brzo umiješajte, a zatim pažljivo ulijte toplo vrhnje. Na kraju dodajte prstohvat krupne soli.
- Pečeni brownie prelijte toplim karamelom, pustite da se malo ohladi, a zatim narežite na kocke
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.