Ljeto traži laganiji ritam – i u tanjuru i u svakodnevici. Kada temperature rastu, zadnje što želimo je dugo stajati za štednjakom. Umjesto toga, tražimo recepte koji su brzi, hranjivi i osvježavajući, a pritom i niskokalorični. Upravo tu na scenu stupa tunjevina iz konzerve – praktična, svestrana i nutritivno bogata namirnica koja može biti zvijezda brojnih zdravih obroka.
Tunjevina je izvor kvalitetnih proteina, sadrži zdrave masnoće i gotovo da nema ugljikohidrata, što je čini idealnom za sve koji paze na prehranu. Osim toga, ne zahtijeva termičku obradu – što znači manje kuhanja, a više uživanja u ljetu. Donosimo vam tri savršena recepta koja se pripremaju u svega desetak minuta i odlično pristaju uz osvježavajuću čašu vina ili hladnu limunadu.
Mediteranska salata s tunjevinom i povrćem
Sastojci (za 2 osobe):
- 1 velika konzerva tunjevine u maslinovom ulju
- 1 svježi krastavac, narezan na ploške
- 10 cherry rajčica, prepolovljenih
- 1⁄2 crvene paprike, narezane na trakice
- 1⁄2 glavice ljubičastog luka, tanko narezanog
- Šaka maslina (zelene ili crne)
- Sok od 1⁄2 limuna
- Maslinovo ulje, sol, papar, svježi bosiljak
Postupak pripreme:
Ocijedite tunjevinu i rasporedite je po tanjuru. Dodajte narezano povrće i masline. Začinite limunovim sokom, s malo maslinova ulja, soli i papra. Na vrh stavite nekoliko listova svježeg bosiljka. Ako želite dodatnu dozu proteina i vlakana, dodajte nekoliko žlica kuhanog slanutka ili leće.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Tunjevina wraps s grčkim jogurtom i avokadom
Sastojci (za 2 osobe):
- 2 konzerve tunjevine u vlastitom soku
- 1 zreli avokado
- 2 žlice grčkog jogurta
- Sok od limete
- Prstohvat soli i papra
- Svježi vlasac ili peršin
- 4 tortilje od cjelovitog zrna
- Zelena salata, naribana mrkva, tanko narezana paprika
Postupak pripreme:
Tunjevinu ocijedite i pomiješajte s avokadom, grčkim jogurtom, limetinim sokom, začinima i nasjeckanim vlascem. Dobro izmiješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Smjesu namažite na tortilje, dodajte svježe povrće i zarolajte. Poslužite odmah ili zapakirajte za van. Umjesto tortilje, možete koristiti listove zelene salate za još lakšu i low carb verziju.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Hladna tjestenina s tunom i limunom
Sastojci (za 2 osobe):
- 120 g integralne tjestenine (fusilli, penne ili farfalle)
- 1 konzerva tunjevine u maslinovom ulju
- Naribana korica i sok 1 limuna
- Šaka rikole
- 10 kapara
- Maslinovo ulje, sol, svježe mljeveni papar
Postupak pripreme:
Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi, ocijedite i isperite pod hladnom vodom. U velikoj zdjeli pomiješajte tunjevinu s limunovim sokom i koricom, kaparima i malo maslinovog ulja. Dodajte ohlađenu tjesteninu i rikolu. Promiješajte i začinite po želji. Jelo je još bolje ako odstoji 10-ak minuta u hladnjaku prije posluživanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.