Cimet pita je savršena zimska poslastica: Kremasta, puna okusa i jednostavna za pripremu

Jednostavno neodoljiva.

Malo koji začin nas u toj mjeri asocira na božićne praznike i blagdanske zakuske kao što je to slučaj s cimetom. Cimet je začin koji i mirisom i okusom automatski podsjeća na medenjake, slatke božićne keksiće, ali i neke malo dekadentnije kolače poput ove cimet pite za koju vam danas donosimo recept. Mekana, jednostavna za pripremu i provjereno jako ukusna, ova zimska kremasta pita u slojevima kreme i biskvita oduševit će vaše nepce ovih blagdana.

Medena zimska cimet pita

Sastojci:

Za kore:

  • 1 šalica (velika) šećera
  • 3 pune žlice meda
  • 2 jaja
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 ravna žlica cimeta
  • između 400 i 500 grama glatkog brašna

Krema:

  • 1/2 l mlijeka
  • 5 žlica gustina
  • 6 žlica šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 250 g maslaca (ili margarina)

Postupak pripreme:

  • Sve sastojke za kore, osim brašna, staviti u posudu pa na vatru, miješati da dobijete lijepu, zlatnu boju, tj. da se uprži. Skinuti s vatre i skoro do kraja ohladiti. Medena smjesa će još dosta potamniti dok se hladi. Dodati brašno i zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se odmori oko sat vremena.
  • Podijeliti na tri dijela i peći tri kore na obrnutoj strani protvana (onog većeg), na papiru za pečenje. Ovo tijesto je specifično jer se dosta lijepi. Dakle, potrebno je biti oprezniji, odnosno posipati brašnom malo češće. Kore peći na 180-200 stupnjeva nekoliko minuta. Kada se kore vade, jako su mekane, a ubrzo će se stvrdnuti i izgledati suho – no ne brinite, krema će ih kasnije omekšati.
  • Staviti 2/3 mlijeka da prokuha sa šećerom. U to ukuhati škrobno brašno umućeno s ostalim mlijekom i vanilin šećerom. Miješati da ne nastanu grudice. Kuhati nekoliko minuta (zbog škrobnog brašna). Ohladiti i zatim dodati otopljeni maslac i sve povezati te premazati kore.
  • Posložiti u redovima kore i kremu, staviti na hlađenje pa narezati na kocke i posuti kolač za kraj štaub šećerom i cimetom.

GastroReceptiCimet pita je savršena zimska poslastica: Kremasta, puna okusa i jednostavna za...

Domenica otkrila svoju Prvu ljubav!

Domenica, mlada glazbenica s otoka Korčule, izazvala je veliko zanimanje svojom novom pjesmom ”Prva ljubav, prva bol”. Ovaj ljetni hit predstavlja Domenicu u potpuno...

Neuspjeh je normalan dio biznisa i života, osvijestim ga, prožvačem i s više mudrosti nastavim dalje

Odlasci na terene, traženje dobrih lokacija i nekretnina, razgovori i savjetovanje klijenata, prodaja… Svakodnevna je to dinamika Martine Naletilić, suvlasnice agencije za prodaju nekretnina...

Najljepše haljine ovog proljeća dolaze iz radionice Diane Viljevac

Diana Viljevac, dizajnerica bez čijih haljina žene više ne mogu zamisliti važne prigode i za ovu toplu sezonu pripremila je kolekciju koja plijeni pažnju...

ALDUK predstavlja svoju proljetno/ljetnu kolekciju ili točnije rečeno čak tri nove kolekcije!

U novoj, proljetno/ljetnoj sezoni ALDUK nam donosi svoje tri kolekcije koje vizualno naslućujemo putem nepretencioznog modnog editorijala fotografkinje Sanje Jagatić. Zaštitno lice je nagrađivana Klara...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram