Studeni je stigao, a s njim i kratki dani, kada se s posla već vraćamo po mraku. I iako nam se teško prilagoditi na manjak svjetla i sunca, duge večeri možemo iskoristiti itekako produktivno – za izradu novih slastica i kolača! Prvi jesenski recept koji će se naći na našoj ‘to-do’ listi svakako su mirisne cimet rolice – ali ovog puta u obliku elegantnih mašnica!
Kako su mašnice ove godine posvuda, od naše kose, preko cipela i kardigana, bilo je i vrijeme da ih unesemo u naše recepte. Tako ćete ove cimet rolice zapravo klasičnog recepta formirati u oblik mašnica, a ako ne znate kako to izvesti – donosimo upute u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Cimet rolice-mašnice
Sastojci:
Za tijesto:
- 450 g glatkog brašna
- 250 ml mlijeka
- 1 jaje
- 30 g šećera
- 80 g otopljenog maslaca
- 7 g suhog kvasca
- Prstohvat soli
Za nadjev:
- 50 g omekšalog maslaca
- 50 g smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
Za premazivanje:
- 1 jaje, umućeno s malo vode
Za posipanje:
- Šećer u prahu
Postupak pripreme:
- U zdjeli pomiješajte sve sastojke za tijesto – brašno, mlijeko, jaje, šećer, otopljeni maslac, kvasac i prstohvat soli. Zatim mijesite tijesto na srednjoj brzini oko 3 do 5 minuta dok ne postane glatko i elastično.
- Prebacite tijesto u blago nauljenu zdjelu, prekrijte ga čistom krpom i pustite da se diže na toplom mjestu oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.
- Dok se tijesto diže, u maloj posudi pomiješajte omekšani maslac, smeđi šećer i cimet dok ne dobijete glatku pastu.
- Kada se tijesto digne, podijelite ga na 12 jednakih dijelova. Svaki komad razvaljajte u krug, premažite pripremljenim nadjevom i preklopite na pola. Na preklopljenom tijestu napravite dva reza, ali pazite da ne prerežete skroz do ruba. Preklopite krajeve prema sredini i formirajte oblik mašne, središnji dio okrenite prema gore kako bi dobili formu mašnice.
- Posložite oblikovane mašne na lim obložen papirom za pečenje, prekrijte ih i ostavite da odstoje još 30 minuta kako bi dodatno narasle.
- Prije pečenja, premažite mašne umućenim jajetom s malo vode kako bi dobile sjajnu zlatno-smeđu boju. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 minuta, dok mašne ne postanu lijepo pečene i zlatne.
- Kada su vaše cimet mašnice pečene, ostavite ih da se ohlade na rešetki. Prije posluživanja pospite ih šećerom u prahu.