Francuska galette pita vjerojatno je najjednostavnija pita koju možete napraviti i upravo se zato smatra jednom od najpopularnijih proljetnih poslastica. Riječ je, naime, o piti koja će uspjeti čak i onima bez posebnih sposobnosti za ukrašavanje ili slastice općenito. Dovoljno je tek malo spretnosti kako bi se zamijesilo prhko tijesto, mašte kada je u pitanju nadjev i manje od jedne minute za oblikovanje pite.
Mi vam sugeriramo da se ovih dana počastite s verzijom u kojoj je glavna zvijezda čokolada. Iako tradicionalna galette nije čokoladna, ova verzija uključuje komadiće rastopljene čokolade i kakao, a uz osvježavajuć nadjev od malina radi se o pravoj rapsodiji okusa. Recept vas čeka u nastavku.
Čokoladna galette pita s malinama
Sastojci:
- 150 g hladnog maslaca
- 200 g brašna
- 50 g smeđeg šećera
- 3 žlice kakaa u prahu
- 5 žlica hladne vode
- prstohvat soli
- 1 žutanjak
- 1 žlica smeđeg šećera za posipanje
- 400 g malina
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica limunova soka
- 100 g tamne čokolade
- 2 žlice smeđeg šećera za maline
Postupak pripreme:
- U većoj posudi pomiješajte brašno, kakao u prahu, vodu, maslac koji ste nasjeckali na kockice, prstohvat soli i šećer. Zamijesite tijesto, no pripazite da ga ne mijesite predugo, tek toliko da se sastojci povežu. Ako je potrebno, dodajte još vode. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak.
- Maline operite, pomiješajte ih sa šećerom, ekstraktom vanilije i limunovim sokom.
- Čokoladu nasjeckajte. Nakon najmanje sat vremena tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte. Po sredini rasporedite čokoladu, na čokoladu dodajte maline i preklopite nadjev tijestom sa svih strana. Premažite žutanjkom, pospite šećerom i pecite na 180 stupnjeva 35 minuta.