Danas slavimo Međunarodni dan pizze! Donosimo vam tri fina recepta

Domaćoj pizzi ne možemo odljeti, pa zašto ispeći samo jednu kad postoje tolike varijacije okusa i nadjeva?

Današnji dan u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan mnogima omiljenog junk foodapizze. Hrskavo tijesto, obilje sira i slasnog umaka te cijelo bogatstvo nadjeva koji mogu ići na pizzu čine ju iznimno raznovrsnom gastro senzacijom koja stoljećima intrigira ljude. Iako tradicionalno dolazi iz Italije, danas se diljem svijeta priprema u raznim oblicima i s različitim punjenjima, a mi vam danas donosimo tri recepta za neke od najpopularnijih pizza u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Uz to, tu je i recept za najfinije pizza tijesto koje sada možete napraviti i u vlastitoj kuhinji!

Tijesto za pizzu (uvijek ista baza)

Sastojci: 

  • 300 g brašna tip 00 (ili pomiješajte u istom omjeru oštro i glatko pšenično brašno)
  • 2 prstohvata soli
  • 180-200 ml mlake/tople vode
  • 6 g suhog kvasca ili 12 g svježeg kvasca (plus žličica šećera i malo toplog mlijeka za dizanje kvasca)

Postupak pripreme:

  • Suhi (ili svježi) kvasac, žličicu šećera, žličicu brašna i malo toplog mlijeka dobro izmiješajte i pustite na toplom da se kvasac digne. Zatim u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto prosijte brašno tip 00 ili pomiješano oštro i glatko brašno, dodajte mu sol i dobro izmiješajte. U brašno dodajte dignuti kvasac i mlaku vodu pa umijesite tijesto.
  • Tijesto mijesite 10 minuta, sve dok ne dobijete lijepo, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si s dodavanjem brašna sve dok ne dobijete odgovarajuću teksturu tijesta). Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili pa ga lagano nauljite maslinovim uljem, prekrijte i pustite da odmara najmanje 15 minuta (što duže odmara, tijesto je prozračnije).
  • Odmoreno tijesto još jednom premijesite pa ga stavite na papir za pečenje, nauljite ruke maslinovim uljem i rukama dobro razvucite (ili razvaljajte valjkom, ako vam je tako zgodnije) tijesto u formu kruga ili kvadrata, ovisno o plehu na kojem pečete.
  • Stavite tijesto na pleh na kojem ćete peći pizzu. Kistom dobro premažite tijesto maslinovim uljem, a potom i pripremljenim umakom od rajčice i nadjevima. Pizzu nadjenite omiljenim sastojcima i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 250 °C (ventilacija) na donju rešetku i pecite 8-10 minuta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli gussnewyorkpizza (@gussnewyorkpizza)

Pizza Margherita

Sastojci: 

  • Tijesto za pizzu
  • 700 g rajčice
  • 1 ljutika
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1/2 žličice origana
  • sol i papar
  • 300 g mozzarelle
  • 2 žlice krupno sjeckanog bosiljka

Postupak pripreme:

  • Četiri rajčice stavite na stranu , a ostale ogulite i narežite na kockice. Oljuštite ljutiku i češnjak, nasjeckajte ih i propirjajte na 1 žlici ulja.
  • Dodajte kockice rajčice i koncentrat pa pirjajte umak 15-ak min. Začinite ga solju, paprom i origanom. Sačuvane rajčice i mozzarellu narežite na ploške.
  • Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Dignuto tijesto kratko premijesite, razvaljajte u krug, stavite na namašćeni lim, premažite umakom od rajčice te prekrijte ploškama rajčice i mozzarelle.
  • Pizzu pospite bosiljkom, pokapajte drugom žlicom ulja te pecite otprilike 25 min u zagrijanoj pećnici.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Italia (@iaitalia)

Pepperoni pizza 

Sastojci: 

  • Pasata od rajčice
  • Tijesto za pizzu
  • 300-400 gr više vrsta ribanog sira(gauda, karavan, ementaler, mozzarella)
  • Kobasica ili kulen po izboru, na tanke ploškice narezani
  • Par slatkih feferona
  • 1 jaje
  • Pesto od bosiljka
  • Suhi origano i bosiljak
  • Par maslina
  • Pola žličice šećera

Postupak pripreme: 

  • U domaću pasatu dodati origano, bosiljak i šećer. Premazati tijesto sosom te zatim posuti sve mješavinom sireva. Nakon sira, složite na pizzu kriške kobasice ili kulena, rasporedite masline i sve posipajte origanom i bosiljkom.
  • Dodajte na kraju preko svega i jedno razbijeno jaje (ispeći će se u stilu „na oko“) te dodatno poškropite pizzu maslinovim uljem. Za sam kraj, na sve dodajte i narezane slatke feferone.
  • Peći pizzu u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva dok se vrhovi tijesta ne zarumene, a sir lijepo rastopi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli California Lane (@mycalifornialane)

Istarska pizza

Sastojci: 

  • Tijesto za pizzu
  • 2-3 žličice domaće tartufate
  • Pasirana rajčica
  • 1 ribana tikvica
  • 200 g dimljene šunke
  • 200 g ribane gaude
  • bijele svježe šparoge
  • sol, papar, bosiljak

Postupak pripreme: 

  • Spremno tijesto dobro nauljite i premažite tartufatom. Sljedeći je korak premazati tijesto pasiranom rajčicom, a zatim po želji poslažite dimljenu šunku, ribanu tikvicu i gaudu. Za kraj poslažite bijele domaće šparoge na vrh pizze te začinite solju, paprom i bosiljkom.
  • Stavite peći na 220 stupnjeva i pratite tijek pečenja. Vaša je pizza gotova kada se zarumene rubovi. Prije posluživanja možete ju dodatno posipati krupno naribanim grana padanom i rikolom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli AND YOU TONIGHT… (@andyoutonight)

GastroReceptiDanas slavimo Međunarodni dan pizze! Donosimo vam tri fina recepta

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram