DIY Rumenko: Sladoled našeg djetinjstva u domaćoj verziji

Najfiniji okus ljeta odsad možete napraviti i kod kuće, a evo i kako.

Mnoge sladolede na štapiću ili u kornetu povezujemo s odrastanjem, uživanjem na plažama i bezbrižnim danima djetinjstva, a tih nostalgičnih okusa ne moramo se odreći ni u odrasloj dobi – upravo suprotno, možemo ih doraditi. Naime, upravo smo pronašli recept za jedan ljetni sladoledni klasik koji je, vjerujemo, i vama obilježio djetinje dane – Rumenko.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ledo (@ledohrvatska)

Podsjetimo se, Rumenko je, kao što mu i ime govori, rumeni, jarko ružičasti sladoled na štapiću kojeg karakterizira blagi voćni okus. I dok su ga danas po popularnosti zamijenili drugi sladoledi, nama je i dalje jako drag pa smo ga odlučili naučiti pripremiti kod kuće. U nastavku vas čeka provjereni recept.

Domaći Rumenko sladoled

Sastojci:

  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag (minimalno 30% m.m.)
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanjka
  • 100 do 150 g svježih ili smrznutih jagoda
  • 1 žlica limunovog soka
  • Nekoliko kapi crvene prehrambene boje (po želji)

Postupak pripreme:

  • Za početak u loncu zagrijte mlijeko, slatko vrhnje, polovicu količine šećera i vanilin šećer. Smjesu dobro ugrijte, ali pazite da ni u jednom trenutku ne zavrije.
  • U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke s ostatkom šećera dok ne postanu pjenasti i ne pobijele. Zatim u tu smjesu sa žumanjcima ulijevajte ugrijano mlijeko, cijelo vrijeme lagano i postojano miješajući kako ne bi došlo do zgrušavanja.
  • Kada ste pomiješali smjese, sve zajedno stavite u lonac i kuhajte na laganoj, sporoj vatri. Neprestano miješajte dok se smjesa ne počne zgrušavati i ne dođe do konzistencije rijetkog pudinga. Ne smije ni u jednom trenutku doći do vrenja.
  • Usitnite jagode ili maline štapnim mikserom, dodajte u pire limunov sok te po želji nekoliko kapi crvene prehrambene boje.
  • Kada se kuhana mliječna masa ohladila, pomiješajte ju s pripremljenim pireom od jagoda te stavite u hladnjak na hlađenje. Kada je smjesa hladna, prelijte je u aparat za sladoled i stavite na postavke pripreme sladoleda.
  • Ako nemate aparat, stavite smjesu u nisku posudu i stavite u zamrzivač. Svakih 30 minuta izvadite smjesu i dobro ju promiješajte vilicom – nekoliko puta ponovite kako biste dobili što kremastiju smjesu.
  • Poslužite u zdjelicama ili u kornetu, a na vrh dodajte listić mente i uživajte u DIY Rumenku!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli PopsicleFairy (@popsiclefairy)

GastroReceptiDIY Rumenko: Sladoled našeg djetinjstva u domaćoj verziji

Facebook

100,860FanovaLajkaj