Mnoge sladolede na štapiću ili u kornetu povezujemo s odrastanjem, uživanjem na plažama i bezbrižnim danima djetinjstva, a tih nostalgičnih okusa ne moramo se odreći ni u odrasloj dobi – upravo suprotno, možemo ih doraditi. Naime, upravo smo pronašli recept za jedan ljetni sladoledni klasik koji je, vjerujemo, i vama obilježio djetinje dane – Rumenko.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Podsjetimo se, Rumenko je, kao što mu i ime govori, rumeni, jarko ružičasti sladoled na štapiću kojeg karakterizira blagi voćni okus. I dok su ga danas po popularnosti zamijenili drugi sladoledi, nama je i dalje jako drag pa smo ga odlučili naučiti pripremiti kod kuće. U nastavku vas čeka provjereni recept.
Domaći Rumenko sladoled
Sastojci:
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag (minimalno 30% m.m.)
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žumanjka
- 100 do 150 g svježih ili smrznutih jagoda
- 1 žlica limunovog soka
- Nekoliko kapi crvene prehrambene boje (po želji)
Postupak pripreme:
- Za početak u loncu zagrijte mlijeko, slatko vrhnje, polovicu količine šećera i vanilin šećer. Smjesu dobro ugrijte, ali pazite da ni u jednom trenutku ne zavrije.
- U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke s ostatkom šećera dok ne postanu pjenasti i ne pobijele. Zatim u tu smjesu sa žumanjcima ulijevajte ugrijano mlijeko, cijelo vrijeme lagano i postojano miješajući kako ne bi došlo do zgrušavanja.
- Kada ste pomiješali smjese, sve zajedno stavite u lonac i kuhajte na laganoj, sporoj vatri. Neprestano miješajte dok se smjesa ne počne zgrušavati i ne dođe do konzistencije rijetkog pudinga. Ne smije ni u jednom trenutku doći do vrenja.
- Usitnite jagode ili maline štapnim mikserom, dodajte u pire limunov sok te po želji nekoliko kapi crvene prehrambene boje.
- Kada se kuhana mliječna masa ohladila, pomiješajte ju s pripremljenim pireom od jagoda te stavite u hladnjak na hlađenje. Kada je smjesa hladna, prelijte je u aparat za sladoled i stavite na postavke pripreme sladoleda.
- Ako nemate aparat, stavite smjesu u nisku posudu i stavite u zamrzivač. Svakih 30 minuta izvadite smjesu i dobro ju promiješajte vilicom – nekoliko puta ponovite kako biste dobili što kremastiju smjesu.
- Poslužite u zdjelicama ili u kornetu, a na vrh dodajte listić mente i uživajte u DIY Rumenku!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.