Kasnu jesen i ranu zimu ne možemo zamisliti bez toplog kuhanog vina koje nam grije i dušu i tijelo. Čim zahladi, provjereni recept za ovaj miomirisan napitak postaje tražena roba, pa smo si dali truda i krenuli u potragu za tradicionalnim načinom pripravljanja kuhanog vina. S obzirom da okusom vrućeg vina dominiraju začini, tj. naranča, cimet i klinčić, za ovaj se napitak ne trebaju koristiti vrhunska vina dubokog okusa, već će sasvim dobro poslužiti i neko prosječno vino pristupačne cijene.
Receptura se može prilagođavati mijenjanjem sastojaka, pa se kiselijem vinu tako dodaje šećer, a i začini se mogu dodavati po ukusu.
Donosimo vam recept za crno i bijelo kuhano vino.
Crno kuhano vino
Sastojci:
- 1 litra crnog vina
- 2 dl vode
- limun
- 2 štapića cimeta
- 8 klinčića
- 2 zvjezdasta anisa
- 3 žlice šećera
Postupak pripreme:
Limun narežite na kriške, zagrijte vino sa šećerom i začinima, dodajte svemu limun i pustite da se sve skupa zajedno kuha oko 5 minuta. Zatim maknite s vatre, poklopite lonac i ostavite da odstoji koji sat. Prije posluživanja ponovno zagrijte napitak i poslužite vruće.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kuhano bijelo vino
Sastojci:
- 2 litre bijelog vina
- 1 dl vode
- 3 naranče
- 7 žlica šećera
- štapić cimeta
- 8 klinčića
Postupak pripreme:
Iscijedite sok naranče te ga dodajte u vino sa šećerom, cimetom i klinčićem. Lagano zagrijavajte sve do ključanja, smanjite vatru i pustite da lagano kuha još 15 minuta. Poslužite vruće.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.