Svi volimo pince, ali ako želite ovog Uskrsa napraviti nešto zaista posebno, pripremite domaća čokoladna jaja koja će oduševiti sve prisutne. Umjesto kupovanja običnih čokoladnih jaja, izradite vlastita, uz nevjerojatno ukusan i bogat okus koji dolazi od svježe pripremljene čokolade. Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultat je ne samo ukusan, već i vizualno privlačan.
Bilo da planirate obradovati djecu ili samo želite uživati u nečemu slatkom uz svoju obitelj, domaća čokoladna jaja su savršen način da unesete čaroliju Uskrsa u svoj dom. Osim toga, možete ih puniti omiljenim kremama, voćem ili čak orašastim plodovima, ovisno o vlastitim željama.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Domaća čokoladna jaja
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade (ili mliječne, po želji)
- 100 g bijele čokolade (za punjenje ili ukrašavanje)
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- Malo kokosovog ulja (ako želite da jaja imaju sjaj)
- Po želji: različiti nadjevi (kremasti punjenja, džem, orašasti plodovi ili suho voće)
Postupak pripreme:
- Prvo pripremite kalup za čokoladna jaja. Možete koristiti specijalizirane kalupe koji se mogu pronaći u trgovinama za pečenje ili improvizirati s dvama kalupima za polovice jajeta. Ako nemate kalup, možete koristiti silikonske oblike u obliku jajeta.
- Zatim u maloj posudi otopite tamnu čokoladu. Najbolje je to učiniti u vodenoj kupelji: stavite posudu s čokoladom iznad kipuće vode, pazeći da dno posude ne dođe u kontakt s vodom. Alternativno, možete koristiti mikrovalnu pećnicu. Čokoladu otapajte u intervalima od 20 sekundi, miješajući između svakog intervala, dok se potpuno ne otopi.
- Kada se čokolada otopi, dodajte ekstrakt vanilije i kokosovo ulje. Promiješajte, a zatim pažljivo prelijte otopljenu čokoladu u pripremljeni kalup za jaja. Koristite žlicu ili četku kako biste ravnomjerno rasporedili čokoladu po stranama kalupa. Zatim stavite kalup u hladnjak na oko 15 minuta kako bi se čokolada stvrdnula.
- Kada se čokolada stvrdne, možete dodati željeni nadjev – ovo je opcionalno, ali čokoladna jaja punjena kremom, džemom ili orašastim plodovima doista će biti posebna. Nanesite tanki sloj punjenja na svaku polovicu jaja.
- Preko punjenja, dodajte još jedan sloj otopljene čokolade kako biste ‘zatvorili’ jaje. Pospite malo bijele čokolade na vrh za ukras, ako želite da izgledaju još ljepše. Stavite čokoladna jaja ponovno u hladnjak na još 15 minuta.
- Kada se čokoladna jaja potpuno stvrdnu, izvadite ih iz kalupa i poslužite. Ovaj slatki užitak savršen je za uskršnji stol, a uz njega će svi uživati u jedinstvenom okusu domaće čokolade.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.