Domaći lolly sladoledi od marelice savršen su dodatak vrelim danima

Kolovoz je došao popraćen toplotnim udarima, a rashlađujemo se uz pomoć ovih slatkih ledenih lizalica.

Ljeto ima svoj specifičan miris, zvuk i okus, a ništa ne priziva djetinjstvo i bezbrižne dane poput ledenog sladoleda na štapiću. Ti jednostavni deserti, koje mnogi poznaju pod engleskim nazivom ice lollies ili popsicles, imaju začuđujuće dugu povijest. Prvi sladoled na štapiću navodno je nastao sasvim slučajno 1905. godine, kada je 11-godišnji dječak Frank Epperson u Oaklandu zaboravio čašu s aromatiziranom vodom i štapićem na hladnoći preko noći. Ujutro je otkrio zaleđeni užitak i povijest je bila ispisana.

Od tada do danas, ledeni sladoledi prošli su dugu transformaciju; od industrijskih varijanti punih umjetnih boja do današnjih domaćih, zdravijih verzija prepunih voća, jogurta i prirodnih zaslađivača. Ako tražite savršeno osvježenje za vruće dane, isprobajte ovaj recept za lolly ledene sladolede od marelice; jednostavne za pripremu, bez nepotrebnih dodataka, a pune pravog voćnog okusa.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli cindy rahe (@cindy.rahe)

Domaći lolly sladoledi od marelice

Sastojci:

  • 500 g zrelih marelica (otprilike 6-7 komada)
  • 1–2 žlice meda (ili javorov sirup/agavin sirup, po ukusu)
  • 100 ml grčkog jogurta (može i biljna alternativa)
  • Sok 1/2 limuna
  • Prstohvat vanilije u prahu (ili nekoliko kapi ekstrakta)
  • Po želji: 1–2 žlice vode ili soka od naranče (za rjeđu konzistenciju)

Postupak pripreme:

  • Operite marelice, prepolovite ih, odstranite koštice i narežite ih na komade. Ako vam smetaju kožice, možete ih kratko prokuhati i oguliti, ali nije nužno.
  • Stavite marelice u blender ili sjeckalicu, dodajte med, limunov sok, vaniliju i jogurt. Izmiksajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. Ako je pregusta, dodajte malo vode ili soka.
  • Smjesu ulijte u kalupe za sladoled na štapiću (ice pop moulds). Lagano ih prodrmajte kako bi se uklonili zračni mjehurići. Dodajte štapiće. Stavite ih u zamrzivač najmanje 6 sati, a najbolje preko noći.
  • Prije posluživanja, držite kalup 10-ak sekundi pod toplom vodom da se sladoledi lakše izvade. Poslužite odmah i uživajte u slatkom, ledenom okusu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Fair Seas Supply Co. (@fairseassupplyco)

GastroReceptiDomaći lolly sladoledi od marelice savršen su dodatak vrelim danima

Tony Cetinski rasprodao pulsku Arenu – u prodaji dodatne ulaznice za travnjak

Jedan od najpopularnijih i najdugovječnijih pjevača regije, Tony Cetinski, spreman je ponovno zapaliti publiku svojim bezvremenskim hitovima i nevjerojatnom energijom. Njegova nova regionalna turneja započinje 30. kolovoza...

Facebook

100,860FanovaLajkaj