Domaći štrukli s tartufima: Okus tradicije s dodatkom jesenskih aroma

Twist na klasičan recept za najfinije zagorsko jelo.

Malo je jela koja u sebi nose toliko topline, nostalgije i cozy feela kao zagorski štrukli. To je recept koji se prenosi generacijama, poslužen jednako rado na obiteljskim stolovima, u zagorskim hižama ili u najboljim restoranima kontinentalne Hrvatske.

No, ono što ovu tradicionalnu deliciju čini bezvremenskom jest njezina prilagodljivost – uvijek se može oplemeniti novim sastojcima i dodati joj dašak suvremenosti. Ovaj put donosimo recept za štrukle s dodatkom tartufa, savršenu fuziju rustikalnog i luksuznog, suvremenog. Mekano tijesto, kremasti sir i neodoljivi miris tartufa čine kombinaciju kojoj je teško odoljeti – idealnu za jesen kada tražimo bogatije i profinjenije okuse.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Maja Babić (@maja.babic.provereni.recepti)

Domaći štrukli s tartufima

Sastojci za tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 1 žlica ulja
  • oko 100 ml mlake vode

Nadjev:

  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • sol i papar po ukusu
  • 1 žlica naribanog tvrdog sira (parmezan ili grana padano)
  • 1–2 žličice paste od tartufa ili sitno naribanih svježih tartufa

Za preljev:

  • 100 g maslaca
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • malo ribanog parmezana
  • svježe ribani tartufi (po želji)

Postupak pripreme:

  • Umijesite glatko tijesto od brašna, jajeta, soli, ulja i vode. Tijesto neka odstoji pokriveno krpom barem pola sata.
  • Za to vrijeme pripremite nadjev – pomiješajte svježi sir, kiselo vrhnje, jaje, parmezan, sol, papar i pastu od tartufa. Smjesa treba biti kremasta i mirisna.
  • Razvucite tijesto što tanje na pobrašnjenoj površini, rasporedite nadjev, a zatim ga pažljivo zarolajte. Režite štrukle veličine dlana.
  • Štrukle možete kuhati u kipućoj posoljenoj vodi dok ne isplivaju ili ih zapeći u pećnici. Za zapečenu varijantu posložite ih u vatrostalnu posudu, prelijte otopljenim maslacem i kiselim vrhnjem te pecite 30 minuta na 180 °C dok ne dobiju zlaćanu boju.
  • Poslužite uh još tople, uz dodatak svježe naribanih tartufa ili parmezana za završni luksuzni dodir.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli We are Delicious Zagreb (@delicious_zagreb)

GastroReceptiDomaći štrukli s tartufima: Okus tradicije s dodatkom jesenskih aroma

Facebook

100,860FanovaLajkaj