Malo je jela koja u sebi nose toliko topline, nostalgije i cozy feela kao zagorski štrukli. To je recept koji se prenosi generacijama, poslužen jednako rado na obiteljskim stolovima, u zagorskim hižama ili u najboljim restoranima kontinentalne Hrvatske.
No, ono što ovu tradicionalnu deliciju čini bezvremenskom jest njezina prilagodljivost – uvijek se može oplemeniti novim sastojcima i dodati joj dašak suvremenosti. Ovaj put donosimo recept za štrukle s dodatkom tartufa, savršenu fuziju rustikalnog i luksuznog, suvremenog. Mekano tijesto, kremasti sir i neodoljivi miris tartufa čine kombinaciju kojoj je teško odoljeti – idealnu za jesen kada tražimo bogatije i profinjenije okuse.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Domaći štrukli s tartufima
Sastojci za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 1 žlica ulja
- oko 100 ml mlake vode
Nadjev:
- 500 g svježeg kravljeg sira
- 100 g kiselog vrhnja
- 1 jaje
- sol i papar po ukusu
- 1 žlica naribanog tvrdog sira (parmezan ili grana padano)
- 1–2 žličice paste od tartufa ili sitno naribanih svježih tartufa
Za preljev:
- 100 g maslaca
- 2 žlice kiselog vrhnja
- malo ribanog parmezana
- svježe ribani tartufi (po želji)
Postupak pripreme:
- Umijesite glatko tijesto od brašna, jajeta, soli, ulja i vode. Tijesto neka odstoji pokriveno krpom barem pola sata.
- Za to vrijeme pripremite nadjev – pomiješajte svježi sir, kiselo vrhnje, jaje, parmezan, sol, papar i pastu od tartufa. Smjesa treba biti kremasta i mirisna.
- Razvucite tijesto što tanje na pobrašnjenoj površini, rasporedite nadjev, a zatim ga pažljivo zarolajte. Režite štrukle veličine dlana.
- Štrukle možete kuhati u kipućoj posoljenoj vodi dok ne isplivaju ili ih zapeći u pećnici. Za zapečenu varijantu posložite ih u vatrostalnu posudu, prelijte otopljenim maslacem i kiselim vrhnjem te pecite 30 minuta na 180 °C dok ne dobiju zlaćanu boju.
- Poslužite uh još tople, uz dodatak svježe naribanih tartufa ili parmezana za završni luksuzni dodir.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.