Rijetko koja slastica na svijetu je toliko popularna kao što je to slučaj sa izvana hrskavim, a iznutra sočnim chocolate chip keksićima. Ovaj tradicionalni američki desert koji se poslužuje uz šalicu omiljenog napitka postao je hit u svijetu, a s obzirom na to o koliko se ukusnom snacku radi – to nije nikakvo čudo.
S obzirom da je rujan Međunarodni mjesec keksa, odlučili smo ga proslaviti pripremanjem ovih neodoljivih keksa koji malo koga ostavljaju ravnodušnim. Mekani, a opet kompaktni, obogaćeni komadićima čokolade i ukusnim tijestom – ovo su keksi nad keksima, a sada je pravo vrijeme da ih isprobate napraviti.
Chocolate Chip Cookies
Sastojci:
- 240 g glatkog brašna (može i pola integralnog, a pola bijelog brašna)
- pola žličice praška za pecivo i pola žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 145 g maslaca
- 120 g šećera (bijelog ili smeđeg)
- 1 veliko jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 230 g čokolade
Postupak pripreme:
Prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu i sol. Maslac miksajte sa šećerom (da smjesa postane lagana, pahuljasta i kremasta). Umiksajte jaje i ekstrakt vanilije. Dodajte brašno, prašak, sodu i sol. Lagano izmiksajte da se sastojci povežu. Dodajte čokoladu koju ste prethodno nasjeckali na sitne komadiće i umiješajte je kuhačom ili rukama. Smjesu stavite u plastičnu vrećicu i ostavite u frižideru dok se potpuno ne ohladi. Smjesu izvadite iz vrećice, uzimajte komadić po komadić i oblikujte u kuglice veličine oraha. Pecite cca 12 minuta na 180 stupnjeva.
Savjeti za pripremu:
- Čokoladu nasjeckajte na komadiće u veličini koju želite, a što je više čokolade, to su bolji keksići.
- Nemojte smanjiti količinu šećera jer je potreban zbog strukture.
- Iz smjese nemojte izbacivati sol – prstohvat soli je poželjno dodavati u svaku slasticu jer ističe okus drugih sastojaka, pogotovo čokolade.
- Ova smjesa za keksiće može stajati u frižideru i do 72 sata. Keksići će biti bolji što smjesa dulje stoji. Smjesa će postati tvrđa pa će se lako oblikovati u kuglice.
- Keksiće pecite samo toliko da rubovi poprime zlatnu boju, sredina neka ostane bijela (tako će ostati mekši). Pratite svoju pećnicu, možda će vam trebati manje, a možda i malo više od 12 minuta.