Rujan je mjesec ljubitelja keksića: Donosimo vam recept za ultimativne choco chip cookies!

Najfiniji recept za najpopularnije kekse na svijetu.

Rijetko koja slastica na svijetu je toliko popularna kao što je to slučaj sa izvana hrskavim, a iznutra sočnim chocolate chip keksićima. Ovaj tradicionalni američki desert koji se poslužuje uz šalicu omiljenog napitka postao je hit u svijetu, a s obzirom na to o koliko se ukusnom snacku radi – to nije nikakvo čudo.

S obzirom da je rujan Međunarodni mjesec keksa, odlučili smo ga proslaviti pripremanjem ovih neodoljivih keksa koji malo koga ostavljaju ravnodušnim. Mekani, a opet kompaktni, obogaćeni komadićima čokolade i ukusnim tijestom – ovo su keksi nad keksima, a sada je pravo vrijeme da ih isprobate napraviti.

Chocolate Chip Cookies

Sastojci:

  • 240 g glatkog brašna (može i pola integralnog, a pola bijelog brašna)
  • pola žličice praška za pecivo i pola žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 145 g maslaca
  • 120 g šećera (bijelog ili smeđeg)
  • 1 veliko jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 230 g čokolade

Postupak pripreme:

Prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu i sol. Maslac miksajte sa šećerom (da smjesa postane lagana, pahuljasta i kremasta). Umiksajte jaje i ekstrakt vanilije. Dodajte brašno, prašak, sodu i sol. Lagano izmiksajte da se sastojci povežu. Dodajte čokoladu koju ste prethodno nasjeckali na sitne komadiće i umiješajte je kuhačom ili rukama. Smjesu stavite u plastičnu vrećicu i ostavite u frižideru dok se potpuno ne ohladi. Smjesu izvadite iz vrećice, uzimajte komadić po komadić i oblikujte u kuglice veličine oraha. Pecite cca 12 minuta na 180 stupnjeva.

Savjeti za pripremu:

  • Čokoladu nasjeckajte na komadiće u veličini koju želite, a što je više čokolade, to su bolji keksići.
  • Nemojte smanjiti količinu šećera jer je potreban zbog strukture.
  • Iz smjese nemojte izbacivati sol – prstohvat soli je poželjno dodavati u svaku slasticu jer ističe okus drugih sastojaka, pogotovo čokolade.
  •  Ova smjesa za keksiće može stajati u frižideru i do 72 sata. Keksići će biti bolji što smjesa dulje stoji. Smjesa će postati tvrđa pa će se lako oblikovati u kuglice.
  • Keksiće pecite samo toliko da rubovi poprime zlatnu boju, sredina neka ostane bijela (tako će ostati mekši). Pratite svoju pećnicu, možda će vam trebati manje, a možda i malo više od 12 minuta.

GastroReceptiRujan je mjesec ljubitelja keksića: Donosimo vam recept za ultimativne choco chip...

Facebook

99,687FanovaLajkaj