Prošle smo se godine za vrijeme lockdowna valjda svi ili gotovo svi izvještili u pečenju kruha. Uzgajali smo vlastite kvasce, isprobavali smo razne recepte, a mnogima je prešlo i u naviku da peku vlastiti kruh. No, ako vam je basic varijanta kruha dosadila te tražite nešto novo, uzbudljivo i puno okusa – imamo pravu stvar za vas.
Pull-Apart Bread američki je “izum” u svijetu pekarstva, a odnosi se na kruh koji se slaže u kriškama prije pečenja te se kasnije trga, a obogaćen je slatkim ili slanim nadjevima i premazima. Tako se na gastro blogovima mogu pronaći recepti za slatke verzije s cimetom ili čokoladom, ali i one slane s češnjakom i sirom. Osim što ovako pečen kruh osvaja okusom, on lijepo i izgleda pa je odlična opcija za posebne prilike kada želite iznenaditi goste svojim pekarskim umijećem. Recept vam donosimo u nastavku.
Pull-Apart Bread sa sirom i začinskim biljem
Sastojci:
- 7 g suhe germe
- 1 žličica šećera
- 500 g brašna
- 1 1/2 žličica soli
- 2 žlice peršina, sitno narezanog
- 2 žlice timijana
- 2 žlice vlasca, samo zeleni dio narezan
- 60 g tvrdog sira, naribanog
- mlijeko za premaz
Postupak pripreme:
- Staviti germu, šećer i 125 ml mlake vode u jednu posudu, promiješati i pričekati 10-tak minuta ili dok se smjesa ne počne pjeniti.
- U zdjelu dodati prosijano brašno, sol i dignutu germu, dodati 250 ml mlake vode i zamijesiti tijesto.
- Tijesto zatim stavite u nauljenu posudu i prekrijte krpom, idealno na toplom mjestu, te pričekajte da se tijesto digne i udvostruči volumenom.
- Nauljite lim za pečenje kruha.
- Kada se tijesto diglo, malo ga još promijesite i zatim narežite na 10 komada. Svaki komad lagano rukom izraditi, kao male diskove.
- Diskove slagati jedan na drugi uspravno, lagano ih preklapajući, a između svakog staviti malo narezanog bilja i sira. Sve naslagane diskove tada polegnuti u namašćen lim i ostaviti još pola sata da se nadigne.
- Premazati tijesto mlijekom i staviti u pećnicu zagrijanu na 210 stupnjeva na oko pola sata, dok se ne dobije lijepa zlatnosmeđa boja i hrskava korica.
- Ovaj kruh se ne reže već se trga rukama, a jednako je ukusan i vruć i hladan. Ako želite, možete ga dodatno prije pečenja posipati s još sira, za bogatiji okus.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.