Dosta vam je klasičnog kruha? Probajte napraviti ovu pull-apart verziju sa sirom i začinima!

Neki recepti jednostavno se moraju naći na vašem stolu, a ovo je jedan od njih.

Prošle smo se godine za vrijeme lockdowna valjda svi ili gotovo svi izvještili u pečenju kruha. Uzgajali smo vlastite kvasce, isprobavali smo razne recepte, a mnogima je prešlo i u naviku da peku vlastiti kruh. No, ako vam je basic varijanta kruha dosadila te tražite nešto novo, uzbudljivo i puno okusa – imamo pravu stvar za vas.

Pull-Apart Bread američki je “izum” u svijetu pekarstva, a odnosi se na kruh koji se slaže u kriškama prije pečenja te se kasnije trga, a obogaćen je slatkim ili slanim nadjevima i premazima. Tako se na gastro blogovima mogu pronaći recepti za slatke verzije s cimetom ili čokoladom, ali i one slane s češnjakom i sirom. Osim što ovako pečen kruh osvaja okusom, on lijepo i izgleda pa je odlična opcija za posebne prilike kada želite iznenaditi goste svojim pekarskim umijećem. Recept vam donosimo u nastavku.

Pull-Apart Bread sa sirom i začinskim biljem

Sastojci: 

  • 7 g suhe germe
  • 1 žličica šećera
  • 500 g brašna
  • 1 1/2 žličica soli
  • 2 žlice peršina, sitno narezanog
  • 2 žlice timijana
  • 2 žlice vlasca, samo zeleni dio narezan
  • 60 g tvrdog sira, naribanog
  • mlijeko za premaz

Postupak pripreme: 

  • Staviti germu, šećer i 125 ml mlake vode u jednu posudu, promiješati i pričekati 10-tak minuta ili dok se smjesa ne počne pjeniti.
  • U zdjelu dodati prosijano brašno, sol i dignutu germu, dodati 250 ml mlake vode i zamijesiti tijesto.
  • Tijesto zatim stavite u nauljenu posudu i prekrijte krpom, idealno na toplom mjestu, te pričekajte da se tijesto digne i udvostruči volumenom.
  • Nauljite lim za pečenje kruha.
  • Kada se tijesto diglo, malo ga još promijesite i zatim narežite na 10 komada.  Svaki komad lagano rukom izraditi, kao male diskove.
  • Diskove slagati jedan na drugi uspravno, lagano ih preklapajući, a između svakog staviti malo narezanog bilja i sira. Sve naslagane diskove tada polegnuti u namašćen lim i ostaviti još pola sata da se nadigne.
  • Premazati tijesto mlijekom i staviti u pećnicu zagrijanu na 210 stupnjeva na oko pola sata, dok se ne dobije lijepa zlatnosmeđa boja i hrskava korica.
  • Ovaj kruh se ne reže već se trga rukama, a jednako je ukusan i vruć i hladan. Ako želite, možete ga dodatno prije pečenja posipati s još sira, za bogatiji okus.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Cocoa & Chilli (@cocoa.et.chilli)

GastroReceptiDosta vam je klasičnog kruha? Probajte napraviti ovu pull-apart verziju sa sirom...

Facebook

99,687FanovaLajkaj