Čini se kako se ljeto nakon tri mjeseca svakodnevnog prženja ugasilo u par sati – jesen je stigla, izvukli smo kišobrane i balonere iz ormara, uživamo u vrućim napitcima kao i comfort food hrani koju najviše volimo jesti pod dekicama, ispred TV-a, uz omiljene serije. Ako vam ovog kišnog rujna tako treba neki novi recept za slasticu uz koju ćete zaboraviti sve brige te uživati u kućnoj atmosferi, preporučujemo vam da isprobate napraviti brownie-tiramisu kolač!
Spoj bogatog čokoladnog biskvita i tiramisu kreme u ovom desertu zadovoljit će ljubitelje i jednog i drugog klasičnog deserta, koji su ovdje na najbolji način spojeni u jedno.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Brownie-tiramisu kocke
Sastojci:
Za brownie biskvit:
- 227 g maslaca
- 400 g tamne čokolade grubo nasjeckane
- 60 g nezaslađenog kakaa u prahu
- 120 g brašna
- 5 jaja
- 140 g smeđeg šećera 140 g
- 200 g šećera
- 1 žličica soli
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- espresso prah (30 ml)
Za tiramisu kremu:
- 226 g mascarponea
- 240 ml vrhnja
- 50 g šećera
- 1⁄4 žličice soli
- 1 mahuna vanilije
- espresso prah (30 ml)
Dodatno za posipanje:
- 3 žlice nezaslađenog kakaa u prahu
Postupak pripreme:
- Prvo trebate ispeći biskvit. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, potom u manjem loncu na laganoj vatri otopite maslac. Maknite s vatre i dodajte čokoladu. Miješajte dok se ne otopi, a zatim ostavite čokoladnu smjesu sa strane da se ohladi.
- Dok se čokolada hladi, prosijte brašno, espresso prah i kakao prah u malu zdjelu za miješanje. Ostaviti sa strane. U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, šećere, sol i vaniliju. Mikserom umutite velikom brzinom dok se smjesa ne zgusne.
- Nježno umiješajte ohlađenu čokoladu u smjesu od jaja. Dodajte brašno, kakao prah i espresso prah i umiješajte brzo, ali nježno. Ulijte smjesu u kalup koji ste prethodno premazali maslacem. Pecite dok vrh ne izgleda malo napuknut i bude mekan na dodir, oko 25 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi na rešetki prije nego što stavite kremu.
- Dok se biskvit hladi, napravite tiramisu kremu i to tako da u velikoj zdjeli pomiješajte mascarpone sir i vrhnje. Tucite na srednjoj brzini dok se dobro ne sjedini. Dodajte šećer, sol, pastu od mahune vanilije i espresso prah. Nastavite miksati srednjom brzinom minutu do dvije. Na ohlađeni brownies biskvit s pomoću lopatice ravnomjerno rasporedite kremu i pospite kakao prahom.
- Dobro sve ohladite i kada se kolač lijepo stegnuo, narežite ga na kocke i poslužite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.