Obožavamo deserte koji ujedno spektakularno izgledaju, a okusima na naš tanjur donose najbolje od sezonskih namirnica. Zato vam danas predstavljamo ovu slasnu tortu od naslaganih tankih palačinki i kremastog moussea od jagoda, omiljenog proljetnog voća. Spoj laganih palačinki i prozračne teksture moussea tvori savršenu gastro kombinaciju koja će uz tek malo dekoriranja izgledati kao pravi showstopper kolač svake svečanosti ili obiteljskog ručka. Saznajte kako napraviti ovu neodoljivu slasticu u nastavku.
Torta od palačinki s mousseom od jagoda
Sastojci:
Sastojci za palačinke (za cca 25 palačinki) – mjera je šalica od 250 ml:
- 4 šalice brašna
- 4 jaja
- 4 šalice mlijeka (1 l)
- 2 šalice hladne vode
- 2 žlice chia sjemenki
- 1 žlica ulja
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- malo tekuće arome vanilije
- 1 žlica fruktoze
Sastojci za mousse od jagoda:
- 250 g jagoda
- ribana korica jednog limuna
- 75 g šećera
- 1 vrećica želatine u prahu
- 4 žlice vode
- 200 ml vrhnja za šlag
Dodatno:
- čokoladni preljev
- svježe jagode
Postupak pripreme:
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i chiu. U sredini napravite malu rupu pa dodajte jaja i pjenjačom lagano krenite mutiti jaja. Kako ih mutite brašno će se krenuti primati za njih. Dodajte mlijeko po malo i mutite sve dok ne sjedinite jaja i brašno. Dodajte vaniliju, ulje i fruktozu pa sjedinite polako. Dodajte i vodu te sve umutite dok smjesa ne bude srednje gusta. Kao za obične crepes palačinke no ipak nešto malo gušća. Ostavite u hladnjaku 20 minuta. Chia sjemenke će malo još nabubriti pa kada izvadite smjesu iz hladnjaka provjerite gustoću i prema potrebi dodajte malo vode ili mlijeka. Tavu zagrijte najprije na najjače pa kasnije malo smanjite i pecite na par kapi ulja, kratko s obje strane samo da porumene. Palačinke ostavite da se ohlade. Trebali biste dobiti 25-28 palačinki.
- Želatinu pripremite prema uputama s vrećice: prelijte s 4 žlice vode pa nakon 10 minuta zagrijte (ali ne do vrenja) na laganoj vatri dok se ne otopi. Jagode, šećer i koricu limuna te rastopljenu želatinu usitnite u blenderu ili štapnim mikserom. Procijedite kroz sito kako biste se riješili krupnijih dijelova ili nerastopljene želatine. Vrhnje za šlag izmiksajte i zatim lagano umiješajte u sos od jagoda. Malo ohladite da se mousse stegne.
- Slagati jednu po jednu palačinku premazanu s malo moussea i redati po želji jagode na svaki sloj. Ohladiti i servirati uz čokoladni preljev.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.