Egzotični užitak s Dalekog Istoka: Mango sticky rice

Jutros smo se probudili i baš nam se jeo ovaj desert, pa vam donosimo recept za njega!

Ako ste ikada prošetali noćnim tržnicama Tajlanda, teško je da niste naišli na nježni miris kokosovog mlijeka i zrelog manga koji se širi zrakom. Tamo, usred užurbane ulične gastronomije, svoje mjesto zauzima jedan od najpoznatijih azijskih deserata – mango sticky rice. Spoj kremaste slatkoće i tropske svježine, ovaj tradicionalni tajlandski desert osvojio je svijet jednostavnošću sastojaka i bogatstvom okusa.

Khao Niew Mamuang, kako ga lokalci nazivaju, potječe iz Tajlanda, gdje se jede već stoljećima, osobito u sezoni manga koja traje od travnja do lipnja. Jelo se temelji na glutinastoj riži, koja se u Tajlandu koristi za razna slatka i slana jela. S dolaskom portugalskih i nizozemskih trgovaca u jugoistočnu Aziju, kokosovo mlijeko postaje popularan sastojak u regionalnoj kuhinji – i od tada postaje neizostavni dio ovog deserta.

Danas se mango sticky rice poslužuje u restoranima diljem svijeta, ali i dalje ostaje autentičan dio azijskog street fooda, a možete ga napraviti i kod kuće uz recept u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ken T (@feedthepudge)

Mango sticky rice

Sastojci (za 4 porcije):

Za rižu:

  • 1 šalica glutinaste (ljepljive) riže
  • 200 ml kokosovog mlijeka
  • 3 žlice šećera (bijeli ili smeđi)
  • Prstohvat soli

Za umak:

  • 100 ml kokosovog mlijeka
  • 1 žličica kukuruznog škroba (gustina)
  • 1 žličica šećera
  • Prstohvat soli

Dodatno:

  • 2 zrela manga, oguljena i narezana na tanke ploške
  • Prženi sezam ili mung grah za posipanje (opcionalno)

Postupak pripreme:

Priprema riže:

  • Glutinastu rižu isperite nekoliko puta dok voda ne postane bistra. Zatim je namočite u hladnoj vodi najmanje 4 sata, idealno preko noći.
  • Ocijedite i kuhajte rižu na pari (u bambus kuhalu ili običnom situ iznad lonca) oko 25–30 minuta dok ne postane mekana i ljepljiva. Dok se riža kuha, u lončiću lagano zagrijte kokosovo mlijeko, dodajte šećer i sol. Miješajte dok se ne rastope. Vruću rižu stavite u zdjelu i prelijte toplim kokosovim mlijekom. Pokrijte i pustite da odstoji 20–30 minuta da riža upije tekućinu.

Priprema umaka:

  • U manjem loncu zagrijte kokosovo mlijeko s prstohvatom soli i šećerom. Umiješajte kukuruzni škrob razmućen u malo hladne vode i kuhajte dok se ne zgusne u nježan umak.

Slaganje deserata:

  • Na tanjur stavite kuglicu kokosove riže, uz nju posložite svježe ploške manga. Prelijte sve s nekoliko žlica kokosovog umaka. Po želji pospite prženim sezamom ili hrskavim mung grahom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jeeca • Vegan Recipes 🥢 (@thefoodietakesflight)

GastroReceptiEgzotični užitak s Dalekog Istoka: Mango sticky rice

KulaKula obara rekorde – Dubioza rasprodana, požurite po ulaznice za Lasagnu i Silente

U povijesnom ambijentu Kule Kamerlengo, koji se početkom kolovoza pretvara u najuzbudljiviji glazbeni prostor Jadrana, KulaKula još jednom potvrđuje svoj status festivala koji nadilazi lokalne okvire –...

Foša – kultna zadarska gastronomska institucija koja ne prestaje oduševljavati

U samom podnožju zadarskih bedema, na mjestu gdje povijest dodiruje more, smjestio se Restoran Foša – istinska gastronomska destinacija koja već godinama privlači istančana nepca domaćih...

Facebook

100,860FanovaLajkaj