Francuski clafoutis ovog proljeća jedemo s neodoljivom crvenom bobicom – koja nije jagoda

Desert koji se tradicionalno sprema s višnjama ili trešnjama, ali dobro funkcionira i u ostalim voćnim kombinacijama.

Clafoutis je tradicionalni francuski desert porijeklom iz regije Limousin. Prvi put se spominje u 19. stoljeću, a njegovo ime dolazi od okcitanske riječi clafir, što znači ‘puniti’, što savršeno opisuje način pripreme – tijesto koje obavija sočne trešnje.

Kako se recept proširio izvan Limousina, počele su se koristiti i druge vrste voća, poput marelica, breskvi, borovnica i ribizla. Kada se priprema s voćem koje nije trešnja, tehnički se naziva flaugnarde, ali je naziv clafoutis postao sinonim za ovaj tip deserta – kojeg su nam pripremale naše bake, a sada to činimo i mi.

Clafoutis je omiljen zbog svoje jednostavne pripreme i nježne teksture koja podsjeća na kombinaciju palačinki i kremastog soufflea. Tijesto je blago slatko, s okusom vanilije, često obogaćeno bademima ili likerima. Najbolje se poslužuje blago topao, posut šećerom u prahu, uz kuglicu sladoleda ili malo tučenog vrhnja – danas vam donosimo recept s kiselkastim ribizlama, malim crvenim bobicama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Deli Recipes (@delirecipes8.8.8)

Clafoutis s ribizlama

Sastojci:

  • 250 g svježih ribizla
  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 50 g maslaca (otopljenog)
  • 1 žlica ruma (po želji)
  • Maslac za premazivanje posude
  • Šećer u prahu za posipanje

Postupak pripreme:

  • Zagrijte pećnicu na 180°C. Umutite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte brašno i prašak za pecivo, te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Postupno ulijevajte mlijeko, slatko vrhnje i otopljeni maslac, stalno miješajući. Ako želite, dodajte rum za dodatnu aromu.
  • Vatrostalnu posudu premažite maslacem i ravnomjerno rasporedite ribizle po dnu. Prelijte pripremljenu smjesu preko ribizla.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 minuta, dok površina ne poprimi zlatno-smeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu. Poslužite lagano ohlađeno, kako se kolač ne bi mrvio pri rezanju dok je vruć.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Glorian ruoka&viini (@glorianruokajaviini)

GastroReceptiFrancuski clafoutis ovog proljeća jedemo s neodoljivom crvenom bobicom - koja nije...

Proslava talijanske mode u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti

Petnaest talijanskih tvrtki – proizvođača odjeće, obuće i kožne galanterije – predstavilo je svoje proizvode potencijalnim poslovnim partnerima iz Hrvatske i regije u okviru...

Facebook

100,860FanovaLajkaj